Skuta in zdravje

A bowl of cottage cheese.
Cottage cheese. (Photo credit: Wikipedia)

Medtem, ko večina sirnih izdelkov nima slovesa, kot pretirano dietne prehrane, je skuta na drugi strani predpisana v mnogih dietnih režimih. Skuto lahko kupimo v več različicah – z nizko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo soli in tudi mešano s sadjem – skuta je v kuhinji in prehrani zelo vsestranska, saj jo lahko jemo samo, dodamo pecivom, naredimo namaz in je odlična, kot priloga.

Skuta je, kot del uravnotežene prehrane, pomemben dejavnik saj nam zagotavlja vir pomembnih esencialnih hranilih snovi.

Vsebnost beljakovin

Ena od glavnih prednosti skute je njena visoka vsebnost pomembnih beljakovin. Vsaka naša celica in tkivo v telesu je sestavljeno iz beljakovin in vsakodnevno potrebuje nove beljakovinske molekule za zdravo rast in delovanje le teh. Skuta vsebuje pomembne aminokisline, ki jih telo potrebuje za izgradnjo teh beljakovinskih molekul. Prav tako je vir kvalitetnih beljakovin, kar pomeni, da vsebuje vse aminokisline, ki jih telo potrebuje za nemoteno delovanje, a jih samo ne more sintetizirati. Uživanje kvalitetnih beljakovin zmanjšuje nevarnost pomanjkanja aminokislin v telesu, ki jih celice nujno potrebujejo za preživetje in proizvodnjo novih aminokislin. Polna skodelica skute ( okoli 200g ) vsebuje okoli 26g kakovostnih beljakovin.

Vsebnost maščob

Vsi se otepamo prehrane z vsebnostjo maščob, a je potrebno vedeti, da za normalno delovanje telesa le to nujno potrebuje maščobe (zdrave maščobe). Vse maščobe seveda niso isto kvalitetne za telo. Skuta vam lahko služi, kot vir zdravih maščobnih kislin, ki so še posebno priporočljive za ljudi s sladkorno boleznijo. Mlečni izdelki vsebujejo nenasičene zdrave maščobne kisline, ki zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Potrebno je vedeti, da polno-mastna skuta oz. delno-posneta skuta še vedno vsebuje tudi škodljive nasičene maščobe in jih je potrebno jesti v zmernih količinah oz. jesti polno-posneto skuto z zelo nizko vsebnostjo maščob.

Vitamini in minerali

Večina mlečnih izdelkov vsebuje kalcij in fosfor, ki prispevajo k zdravju kosti – skuta je seveda v tem segmentu izdelkov. Njena vsebnost kalcija je pomemben dejavnik pri nemotenem delovanju živčevja in mišičevja. Skuta je odličen vir vitamina A – pomemben za rast in razvoj celic v vašem telesu, vključno s celicami, ki pripomorejo pri ohranjanju zdravja vašega imunskega sistema in kože. Vitamin B je drugi pomemben vitamin v skuti, ki je zadolžen za razgradnjo in pridobivanje energije iz zaužitih živil. Skuta vsebuje tudi natrij (sol), ki je pomemben dejavnik pri uravnavanju krvnega tlaka, vendar bodite pozorni na vsebnost natrija v skuti, saj lahko skodelica skute vsebuje tudi več kot 800 mg natrija – to je dve tretjini priporočljivega vnosa za nekatere posameznike. V izogib težavam izberite skuto z nizko vsebnostjo natrija.

Skuta in hujšanje

Skuta je lahko zdrav del vašega dietnega načrta. Kljub svojem bogatem okusu in teksturi skuta vsebuje zelo malo kalorij v primerjavi z drugimi vrstami sira – 100g polno posnete skute vsebuje med 70 – 90 kcal ( v primerjavo 100 g cheddar sira vsebuje okoli 400 kcal ). Z zamenjavo hrane z visoko vsebnostjo kalorij za hrano z nizko vsebnostjo kalorij ( skuta ) pripomorete k ustvarjanju kalorijskega deficita, ki je potreben za izgubo teže.

Za hujšanje vam bodo prišle prav tudi hlače za hujšanje.

Članki iz iste kategorije: