Kokosov sladkor

Uporaba nezdravih sladil je precej narasla v prehrani modernega človeka. Hrana prenasičena s sladkorji povzroča mnoge bolezni današnjega časa. Med njimi lahko izpostavimo na primer diabetes, ki se pojavlja pri vedno več ljudeh, tako starejših, kot tudi otrocih in mladostnikih. Druge bolezni, ki so posledica nepravilne prehrane so prav tako delno povzročene s prevelikim uživanjem nezdravega sladkorja.kokosov-sladkor

Kaj je kokosov sladkor?

Kokosov sladkor je naravno sladilo, ki ga pridobivajo iz cvetov kokosove palme. Cvetovi so ročno obrani, iz njih pa je potem pridobljena sladka tekočina. Vodo iz te tekočine izparijo, da nastane kokosov sladkor. Ta je v primerjavi z nezdravim belim sladkorjem veliko bolj zdrav za človeško telo.

Uporaba kokosovega sladkorja

Zaradi izjemnih lastnosti kokosovega sladkorja je njegova uporaba v zadnjem času pri nas narasla. Velja za odlično sladilo, prijetnega, karamelnega okusa. Uporabljamo ga lahko prav tako, kot sicer uporabljamo vsa druga sladila. Posladkamo lahko peciva, napitke in druge jedi. Z njim pa lahko naredimo tudi kokosov sirup, ki je uporaben v različne namene. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je zelo primeren za diabetike, saj po zaužitju nima tako velikega vpliva na povišanje krvnega sladkorja.

Sestava kokosovega sladkorja

Poleg dobrega okusa kokosov sladkor vsebuje tudi pomembna hranila, ki jih potrebujemo za normalno delovanje našega telesa. Tako z uživanjem tega sladkorja v telo vnesemo pomembne aminokisline, vitamine in minerale. Prav tako ne vnašamo dodatnih škodljivih snovi, kot so razni konzervansi. Za primerjavo: rjavi sladkor vsebuje od dva do desetkrat manj določenih mineralov, kot jih vsebuje kokosov. Le ta je tako zdrava alternativa in je priporočen vsem, ki želijo kar največ narediti za svoje zdravje.

Zmernost pri uživanju

Kokosov sladkor je zelo energetsko bogato živilo, kar pomeni, da lahko ob dolgotrajnem zauživanju večjih količin pride do povečanja telesne teže in do drugih težav. Pri uživanju tega sladkorja je tako kot pri uživanju drugih sladil zaradi tega potrebna zmernost.
https://www.youtube.com/watch?v=2cC3W0QQ7n0

Članki iz iste kategorije: