mokra hrana za pse

Mokra hrana za pse je lahko odlično dopolnilo k suhi

Precej pogosto vprašanje pasjih lastnikov je, ali je mokra hrana primerna tudi za njihovega kosmatica. Na sploh mokra hrana za pse velja kot odlično dopolnilo k suhi vrsti hrane. Ima namreč izjemno pomembno lastnost – v primerjavi s suho hrano ima bistveno večjo količino vlage. Mokra pasja hrana se zlasti priporoča tistim kužkom, ki dnevno ne zaužijejo dovolj tekočine oziroma imajo na sploh pgoste težave z dehidracijo.

Prav tako se mokra hrana za pse priporoča starejšim kosmatincem. Ti lahko s pomočjo konzerv s takšno hrano v svoj organizem vnesejo primerno količino hranil, obenem tudi vlage. Povsem enako priporočilo velja za pse, ki morajo okrevati po kakšni bolezni ali po posegu. V tem primeru namreč potrebujejo spodbudo k prehranjevanju.

Hrana, ki tekne vsem kužkom

Hrana za pse v pločevinkah zaradi bolj izrazitega vonja v resnici tekne prav vsem kosmatincem. Pri psu namreč to spodbudi tek, prav tako jim je bistveno bolj okusna v primerjavi s suho hrano. Kljub temu morajo lastniki živali paziti, da jim mokre hrane ne postrežejo preveč pogosto.

Mokra hrana za pse je odlična
Mokra hrana za pse velja kot odlično dopolnilo k suhi vrsti hrane.

Eno od ključnih razlik med mokro in suho pasjo hrano smo že izpostavili. To je torej vsebnost vlage. Medtem ko suha hrana za pse vsebuje med 3 in 19 % vlage, jo mokra hrana vsebuje med 60 ter 85 %. Druga ključna razlika pa je kalorična vrednost. Za mokro hrano je namreč značilno, da vsebuje okvirno enkrat manjšo kalorično vrednost v primerjavi s suho.

Znaki, da pes uživa primerno vrsto hrane

Na trgu je torej na voljo več vrst hrane za pse. V grobem jo lahko delimo na suho ter mokro. A ne glede na to, katero hrano nudite kosmatincu, morate vedeti, ali je sploh dovolj primerna. To lahko precej hitro ugotovite na podlagi nekaterih znakov.

Tipični pokazatelji, da svojemu pasjemu prijatelju nudite primerno vrsto hrane, so:

  • dovolj čvrsti kakec,
  • primeren zadah,
  • zdrava ter bleščeča dlaka,
  • vitalnost ter počutje psa.

Kužki, ki se prehranjujejo z naravno hrano, imajo bistveno več energije pa tudi življenjske vitalnosti. Njihov organizem namreč ni nasičen s sintetičnimi dodatki. Ko svojemu psu izberete pravo hrano, se med drugim izognete tudi neprijetnemu vonju iz njegovega gobčka.

Kakšna naj bo hrana za pasje mladičke?

Za pasje mladiče je značilno, da izjemno hitro rastejo. Kljub temu se njihov prebavni ter imunski sistem razvijata relativno počasi. Posledično imajo pasji mladički prav posebne prehranske potrebe. Slednje so kar precej drugačne od tistih, ki jih imajo odrasli psi.

hrana za pasje mladiče z dovolj energije ter beljakovin.
Pasji mladiček v prvih mesecih svojega življenja nujno potrebuje nekatera ključna hranila. Zato je pomembno, da hrana za pasje mladiče vključuje dovolj veliko količino energije ter kakovostnih beljakovin.

Ključno je, da hrana za pasje mladičke uravnotežena in popolna. Takšna, ki je torej povsem prilagojena njihovim posebnim potrebam.

Prehranjevanje psa prvih nekaj mesecev

Ko je pasji mladiček star približno en mesec, ga postopoma lahko odstavljamo od materinega mleka. Pričnemo ga navajati na trdo hrano. V tem času mladiček nujno potrebuje hranila za vzpostavljanje naravnih obrambnih mehanizmov ter učinkovito podporo koristnih bakterij v prebavnem sistemu, ki je tedaj izjemno občutljiv.

Hrana za pasje mladiče mora biti uravnotežena
Hrana za pasje mladiče mora biti uravnotežena in prilagojena tako velikosti, starosti kot tudi občutljivosti oziroma lastnostim pasme.

Hrana za pasje mladičke, ki so stari med dvema in štirimi meseci, mora biti takšna, da vključuje tudi dovolj kalcija, vitamina D ter fosforja. Ko je pes star med štirimi in sedmimi meseci prične počasi nabirati telesno težo. Posledično potrebuje več kakovostnih beljakovin, ki morajo biti lahko prebavljive. Ko se prične približevati odraslosti, potrebujejo dodatno prehransko podporo – za sklepe. Slednje zlasti velja za večje pasme, ker se njihove mišice namreč polnijo, prav tako se povečuje pritisk na okostje živali.

Hranila za pasjega mladiča

Pasji mladiček v prvih mesecih svojega življenja nujno potrebuje nekatera ključna hranila. Ta mi omogočajo zdravo rast ter razvoj. Pomembno je, da pasja prehrana v tem času vključuje dovolj veliko količino energije ter kakovostnih beljakovin. Slednje so ključne za spodbujanje rasti, morajo pa biti lahko prebavljive.

Hranjenje 2 meseca starih Shih Tzu mladičkov

Vsekakor v prehranjevanje ne smemo pozabiti vključiti še dovolj pitne vode. Živali na sploh svojo potrebo po vodi večinoma zadovoljujejo s pitjem, a ne povsem. Pri zadovoljevanju tovrstnih potreb ima seveda poglavitno vlogo ponovno prehrana. Ko telo mladička denimo presnovi gram lipidov, proizvede več kot en gram vode.

Hrana prilagojena velikosti, starosti in občutljivosti pasme

Kakovostna hrana za pasje mladičke mora biti prilagojena tako velikosti, starosti kot tudi občutljivosti oziroma lastnostim pasme. Vsak pasji mladiček bi moral po odstavitvi dobiti do štiri obroke na dan. Seveda je število obrokov odvisno od njegove konkretne starosti.

Pričeti je treba s štirimi obroki na dan, nato nadaljevati s tremi ter dvema. Dva obroka na dan mu praviloma ponudimo, ko dopolni pol leta.

Članki iz iste kategorije: