Talne obloge – prednosti in slabosti

Pri urejanju doma pogosto pozabimo, da na njegov videz bistveno vplivajo talne obloge. Prekrivajo namreč izjemno veliko površino stanovanja ali hiše, zato jih nikakor ne smemo zanemariti. Pa ne le zaradi videza, temveč tudi zaradi udobja.

Ko se odločate, kakšne talne obloge boste izbrali, morate pomisliti kar na nekaj dejavnikov:

– Kakšna je priprava tal v vašem domu? So tla hladna ali dovolj topla?
– Boste imeli v stanovanju talno gretje?
– Ste pristaš naravnih materialov, ali vam je vseeno, če uporabite umetne?
– Imate v družini majhne otroke?
– So v vaši družini astmatiki ali alergiki?
– Imate v hiši psa, mačko ali drugo žival?
– Kakšen način čiščenja vam bolj ugaja: pometanje in pomivanje ali sesanje?

Odgovori na vsa ta vprašanja so bistveni za pravilno izbiro talnih oblog. In seveda včasih ni dovolj, če si jih zastavite za dom v celoti – pogosto se je treba o njih vprašati za vsak prostor posebej.

Kakšne so prednosti in slabosti posameznih oblog?

Za parket in keramiko ali kamen vemo, da so naravni materiali, ki se jim poleg tega tudi enostavno čisti (razen fug med ploščicami) in ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Dejstvo pa je, da so na dotik hladni (če ni talnega gretja) in trdi.

Cenejša materiala sta laminat in topli pod, ki sta iz umetnih mas in lahko s svojim videzom posnemata tako videz parketa kot kamna, hkrati pa nudita še celo vrsto drugih barv in vzorcev. Za čiščenje sta ravno tako enostavna, vendar pa sta pač »umetna«. Predvsem topli pod se v stanovanjih in hišah zadnja leta skorajda ne uporablja več – bolj je primeren za javne prostore.

Naslednja »kategorija« talnih oblog pa so seveda tekstilne talne obloge, torej itison in tapison. Tema se marsikdo izogiba zaradi tega, ker ju je potrebno sesati, ter zato, ker se v njiju nabirajo prah in smeti. Poleg tega ne gre zanemariti niti dejstva, da njuna življenjska doba običajno ne preseže desetih let.

Kaj torej položiti na tla svojega doma? Običajno je najbolje kombinirati različne talne obloge. V prostorih, kjer je veliko vlage in se nabira največ smeti in umazanije, so smiselne trde talne obloge, ki so odporne na vlago, prav tako pa jih je enostavno pomesti in obrisati. Za bivalne prostore je verjetno najboljša izbira parket, saj se je prijetneje zadrževati v prostorih s tlemi iz naravnih materialov kot umetnih, in parket je na dotik gotovo bolj prijeten kot kamen. Za spalne prostore pa so še vedno najboljše tekstilne talne obloge, kajti ko se zjutraj zbudimo in bosa stopala položimo na tla, je najbolj prijeten prav mehak občutek.

Oglejte si še kako poteka nabava žarnice za vaš dom.

 

Članki iz iste kategorije: