Kvalitetna spalnica za miren sen

Spalnica je med vsemi prostori v vašem domu zagotovo najbolj pomembna. Opremljena mora biti tako, da se človek v njej dobro počuti, sprosti, umiri ter zato tudi dobro naspi. Pri tem vloge ne igra le kvalitetno ležišče, ki mora biti prilagojeno teži in spalnim navadam tistega, ki ga bo uporabljal, temveč tudi pohištvo in ostala oprema.

Ponoči ne spite?

Vas muči smrčanje? Preveč napolnjen prostor deluje utesnjeno, zaradi česar se je v njem težko umiriti in pripraviti svoje telo na spanje, enako pa velja tudi za nasičenost z različnimi dodatki ali za kričeče barve, ki bodejo v oči. Vse to so lahko razlogi, da se v spalnici lahko dobro počutite, a se v njej ne morete dobro naspati.

spalnica

Spalnico si morate predstavljati kot oazo miru in dobrega počutja ter jo tako tudi opremiti, da se boste lahko v njej resnično spočili in si nabrali nove energije.

Kako opremiti spalnico?

Trdna postelja, ki ne škripa, je najpomembnejši element vsakega spalnega prostora. Postelja mora biti tudi dovolj velika. Če ste zelo visoke postave, morda velja razmisliti o podaljšanem jogiju in postelji, saj boste v postelji le tako imeli dovolj prostora in vam noge ne bodo zadevale ob rob ali visele čez posteljo.

Poleg same dolžine postelje pa je zelo pomembna tudi njena širina. Nekaterim zadostuje 1 meter širine, drugi pa si želijo širšo in bolj udobno posteljo. To je pomembno tako v primeru, če kupujete zakonsko posteljo ali pa posteljo le zase. Postelje so lahko zelo različnih dimenzij, če pa si to lahko privoščite in imate za to dovolj prostora, se je bolje odločiti za večjo posteljo, saj udobja ni nikoli preveč.

Vedite: bolje se je odločiti za večjo posteljo, pa četudi boste imeli zato kakšno omaro manj! Svoje stvari lahko shranjujete v drugih prostorih ali pa si omislite dvižno posteljo, pod katero lahko shranite ogromno, saj je pod njo veliko prostora. Prav tako boste med različnimi omarami in pohištvenimi sestavi zagotovo našli tudi takšnega, ki bo ustrezal prav vam.

Katere barve so primerne za spalnico:

  • bela in druge svetle barve (na primer bež)
  • nežni pastelni toni (svetlo roza, modra ali zelenkasta)
  • tople zemeljske barve (rjava, oker in podobno)
  • nekričeče barve

Če se vam zdijo zgoraj naštete barve preveč dolgočasne, si seveda lahko omislite tudi posteljo in pohištvo v drugi barvi, a umirjene barve so še vedno bolj varna izbira, saj se jih ne boste hitro naveličali.

Prostor lahko še vedno popestrite z različnimi slikami, barvito posteljnino, zavesami, preprogami in drugimi dodatki, ki jih lahko hitro zamenjate, ko se jih naveličate oziroma ko ugotovite, da zaradi njih ne morete dobro spati. Dober spanec pa je bolj pomemben kot to, kako je vaša videti podnevi!

Oglejmo si še kako izbrati prave vreče za sedenje!

Članki iz iste kategorije: