Preveri prosto domeno

Pred registracijo preveri domeno in izberi privlačen naziv

Snovanje novih spletnih strani je pomembno za uspešno poslovanje tvojega podjetja. Dejstvo je, da se večina poslovanja dandanes izvaja pretežno prek spleta. Stranke želijo namreč izdelke analizirati in primerjati ter kupiti ob tisti uri, ko njim ustreza. Večina nakupov dandanes poteka v poznih večernih urah. To pomeni, da mora tvoja spletna stran imeti takšen naziv, ki bo sredi noči privabil potencialno stranko in jo prepričal, da klikne na povezavo. Najprej torej prek spleta  preveri domeno, da vidiš, da je prosta, nato pa registriraj več različic z različnimi domenskimi končnicami.

Kako preveriš prosto domeno in jo zakupiš?

Na spletu se lahko vedno hitro in enostavno preveri prosto domeno in se jo registrira. Priporočljivo je, da preveriš razpoložljivost naziva pri uveljavljenih ponudnikih, kot je www.domenca.com, ki garantirajo resničnost podatkov.

Preveri prosto domeno
Preveri prosto domeno tipa .com, .net, .org, …

Pri neuveljavljenih ponudnikih na žalost obstaja možnost spletnih prevar. Pri ponudnikih gostovanja, kot je www.domenca.com pa vedno veš, da so vsi podatki resnični in aktualni. Kontaktiraš jih lahko prek telefona ali prek elektronske pošte, kjer podaš naziv in domenske končnice ter prosiš, da ponudnik preveri domeno, ali je prosta.

Izberi več različnih domenskih končnic

Preden preveriš prosto domeno, se odloči še o številu pripadajočih domenskih končnic. V kolikor nameravaš poslovati samo v Sloveniji, je dovolj, da zakupiš samo .si končnico. V kolikor pa razmišljaš bolj velikopotezno, pa zakupi več različnih končnic glede na ciljne države. 

Kako izbrati naziv domene, ki bo pritegnil stranke?

Dejstvo je, da si ljudje lažje zapomnijo preprostejše nazive. V kolikor že imaš vzpostavljeno fizično podjetje, naj bo naziv domene podoben ali celo enak nazivu podjetja. Tako bodo tudi stranke takoj imele asociacijo med obema trgovinama.  V kolikor pa boš fizično in spletno trgovino odpiral istočasno, pa nameni kar veliko časa izbiri pravega naziva. Najbolje je, da povežeš z imenom domene tudi kakšen citat ali izrek, ki si ga bodo stranke lažje zapomnile. Pred izbiro kar na spletu preveri domeno in razišči konkurenco. Na ta način boš najlažje prepoznal odlike dobrega marketinga in tudi izbral učinkovit naziv domene.

Nasvet za izbiro učinkovitega naziva spletne strani

Pri izbiri imena spletne strani ne smeš pozabiti na svojo ciljno populacijo in njene želje. Izberi naziv domene, ki se napiše enako, kot izgovori, da ne bo prihajalo do težav strank pri iskanju v brskalniku. Lahko tudi pri ponudniku gostovanja povprašaš, kako lahko povečaš obisk na strani preden preveriš domeno in zakupiš prostor za gostovanje.

Članki iz iste kategorije: