gostovanje spletnih strani

Kako izbrati ponudnika za gostovanje

Gostovanje spletnih strani ali enostavneje spletno gostovanje je storitev, ki priskrbi prostor na spletnem strežniku (server), kjer se hranijo podatki določene spletne strani. To storitev ponujajo najrazličnejša podjetja. Ko izdelate in registrirate domeno svoje spletne strani in jo shranite na njihov strežnik, je stran dostopna milijonom in milijonom spletnih uporabnikov po vsem svetu. Strežnik namreč uporabniku, ki obišče spletno stran, pošlje in prikaže vse shranjene podatke. To pomeni, da vam gostovanje omogoča, da vaša spletna stran postane vidna in dostopna na spletu.

Kaj sploh potrebujete?

Za izbiro pravega ponudnika za gostovanje spletnih strani morate najprej premisliti, kakšna bo vaša spletna stran – bo to blog, spletna trgovina, stran z novicami ali morda kaj drugega. Glede na to boste namreč lahko ocenili, kakšen obisk boste imeli in kakšne bodo vaše potrebe glede gostovanja – koliko boste potrebovali pomnilnega prostora, kakšno naj bo pasovna širina, potrebujete nadzor nad korenskim strežnikom in koliko denarja ste pripravljeni odšteti za vse našteto.

Ko raziskujete različne ponudnike za gostovanje spletnih strani, pa bodite vsekakor pozorni na še nekaj stvari, ki vplivajo na to, kako zadovoljni boste na koncu s storitvijo:

  • vam ponudnik zagotavlja vsaj 99 % uptime
  • ali oddajo spletnega prostora
  • kje se nahajajo njihovi strežniki
  • kako so jih ocenile njihove stranke, ki že imajo izkušnje z njimi
  • ali ponujajo uporabniško pomoč

Poleg vsega tega preverite še, ali ponujajo še druge storitve (varnost, spletno pošto in varnostne kopije), kakšne varnostne ukrepe imajo in ali lahko gostovanje upravljate tudi preko mobilnega telefona. Tako bo vaše gostovanje varno in priročno uporabljati, ne glede na to, kje boste.

Možnosti gostovanja

Za gostovanje spletnih strani lahko izbirate med različnimi možnostmi gostovanja:

  • Deljeno gostovanje : je cenovno najbolj ugodno, saj si mesto na strežniku delite z drugimi spletnimi stranmi, kar lahko včasih pomeni počasnejše delovanje strani.
  • Reseller gostovanje: omogoča nadaljnjo prodajo ali oddajo spletnega prostora.
  • VPS (Virtual Private Server) gostovanje: pri tem gostovanju zakupite del fizičnega strežnika. Gostovanje je povsem prilagojeno vašim potrebam in zato malo dražje.
  • Namensko gostovanje: najdražja možnost, saj pri tem gostovanju zakupite celoten fizični strežnik, nad katerim imate popoln nadzor.

Članki iz iste kategorije: