Lokalne domene

Katera je pravilna končnica za našo spletno stran?

Izbira imena in izdelava spletne strani je dandanes ključnega pomena za vsakega podjetnika. Brez prisotnosti na svetovnem in lokalnem spletu je skoraj nemogoče konkurirati na današnjem trgu. Prvi in ključni korak pri zagotavljanju uspešno delujoče spletne strani je izbira domene vrhovne ravni. Pravimo ji tudi končnica, ki je lahko lokalna ali svetovna. Nismo omejeni na uporabo ene ali druge. Je pa res, da bomo veliko bolj konkurenčni, če bomo izbrali primerno končnico za ime strani, ki bo predstavljala naše podjetje ali drugo organizacijo.

Kaj predstavljajo končnice domene za vsako spletno stran?

Ne glede na velikost podjetja je pomembno, da si lastimo spletno stran. Pri tem pa igrajo veliko vlogo spletne domene, kot tudi strežniki, ki nudijo gostovanje. Izbira imena za spletno stran je ključnega pomena, saj si ga bodo stranke zapomnile. 

Načeloma je tako, da domene vrhovne ravni razvrščamo v dve glavni skupini. Ti dve skupini so lokalna in svetovna. Med obema morda na prvi pogled ni razlike, vendar pa jih veliki spletni iskalniki uvrščajo v različne kategorije. To pa lahko vpliva na opaznost in optimizacijo naše spletne strani.

Lokalne domene vrhovne ravni 

Večino držav po svetu ima dodeljeno svojo lokalno domeno, ki jo uporabljajo ustanove, državni organi in drugi uradni subjekti. Tako poznamo .si, .de, .hr in druge končnice, ki so izključne za določeno državo. Namenjene so lokalni uporabi za podjetja in posameznika. 

Državam so dodeljene lokalne domene
Večino držav po svetu ima dodeljeno svojo lokalno domeno, ki jo uporabljajo ustanove, državni organi in drugi uradni subjekti.

Načeloma je tako, da lokalne domene uživajo veliko višje zaupanje lokalnega prebivalstva, kot jo svetovne izvedbe. Zato se jih priporoča za uporabo vsem podjetnikom, ki nameravajo poslovati v svoji domači državi. Ni pa priporočeno, da svetovne izvedbe končnic za spletno stran uporabljamo izključno za domače poslovanje, saj bo naša domena težje opazna in bila uvrščena nižje v iskalnih rezultatih svetovnih iskalnikov glede na določene ključne besede. 

Svetovne domene vrhovne ravni

Uporaba svetovnih končnic je namenjena za zelo široko uporabo.

  • Najbolj znana svetovna domena je .com.
  • Poznamo pa tudi .net in mnogo drugih izvedb, ki uživajo še dandanes zelo visoko popularnost.
  • Svetovne končnice oziroma domene vrhovne ravni se lahko uporabljajo za izdelavo domačih in svetovnih spletnih strani. Priporočajo se podjetnikom, ki nameravajo svoje storitve in proizvode ponujati širšemu krogu ljudi v različnih državah sveta.
  • Vedno je dobro, če je domena z .com ali drugo svetovno končnico prevedena v več jezikov. Tako omogočimo, da lahko obiskovalci s celega sveta obiščejo in razumejo vsebino na naši spletni strani.

Kaj pa gostovanje spletnih strani?

Delujoča spletna stran nujno potrebuje strežnik na katerem hrani vse svoje podatke. Med njih spada HTML, CSS, JavaScript, Python in druga spletna koda, kot tudi vsa digitalna vsebina v obliki video ter avdio elementov.

Kaj je virtualni strežnik za gostovanje lokalne domene

Strežniki se med seboj razlikujejo po moči, zmožnostih ter načinu delovanja. Trenutno so izredno priljubljeni virtualni strežniki. Delujejo tako, da omogočajo vsakemu uporabniku zakup določenih zmogljivosti v obliki pasovne širine, moči procesorja, delovnega pomnilnika in podobno. 

Najbolj zahtevni uporabniki pa skoraj vedno izberejo namenske strežnike. Na njih je mogoče poganjati več domen oziroma spletnih strani. Obenem pa imajo izredno moč, ki je potrebna za izdelavo velikih projektov, kjer se ne strežniku nahaja ogromna količina video in avdio vsebine.

Članki iz iste kategorije: