Domene so del spletnega naslova

Maša je za domačo nalogo pri računalništvu dobila zanimiv naslov. Napisati mora vse, kar ve o domenah. Ker pri urah ne posluša, je morala stvar raziskati od začetka. Najprej, kaj so sploh domene, zakaj so potrebne in koristne in tako dalje. Narediti je morala prvi korak. Stopila je v knjižnico na računalniški oddelek in začela iskati. Dobila je nekaj knjig, znotraj katerih so bile omenjene tudi domene ter nekaj vsebine. Računala je tudi, da si bo pomagala s spletom.

In je pričela s pisanjem. V nadaljevanju si preberite, kaj je Maša napisala o domenah. Odločila se je, da napiše nekaj najosnovnejših dejstev, ki bi jih moral vedeti vsak izmed nas.

Kaj so domene?

Vemo torej, da so domene del spletnega naslova. Predstavljajo namreč unikaten naslov. Preko njega uporabniki dostopajo do naših spletnih strani. Da nam bo lažje, imejmo v mislih npr. kar naš domači poštni naslov. Če ga ne bi imeli, potem nam nihče ne bi mogel poslati pošte, kajneda? Torej, če nimamo svoje domene, ne moremo imeti svoje spletne strani in niti svojih obiskovalcev. Vsaka od domen pa je unikatna. Registracija domen, ki so  povsem enaki ni mogoča, zato moramo pred registracijo preveriti, ali je naslov še na razpolago. Domena potemtakem ni bila registrirana s strani drugega uporabnika ali pa podjetja.

Razpoložljivost domen vedno lahko preverimo

Vprašanje, ki se nam porodi ob tem pa je, kje se lahko preveri, ali so domene še razpoložljive. Razpoložljivost domene vedno lahko preverimo na spletnem naslovu, ki je narejen prav za te priložnosti. Kadarkoli to lahko preverimo na www.preveri.si.

Kako so domene sestavljene?

Domena je sestavljena iz dveh delov. Prvi del je vrhnja domena, imenovana tudi domenska končnica. To je lahko npr. si. Drugi del je izbrana domena. Skupaj pa seveda tvorita celotno ime domene. Možno pa je domeni dodati še tretji del. Imenujemo ga poddomena. Najbolj znana poddomena je npr. www.

Kdaj je poddomena dobra izbira?

Poddomena je odlična rešitev za spletne strani, ki so bolj obsežne. Imajo torej več kot le eno dejavnost. Preko nje lahko tudi dostopamo direktno na posamezno storitev. Tako nam ni potrebno klikati po straneh, da pridemo do končnega cilja.

Članki iz iste kategorije: