Kdaj registrirati domeno .EU?

Registracija domene .EU je za prebivalce Evropske unije na voljo že več kot 10 let. Prav tako jo lahko registrirajo tudi vsa podjetja in organizacije s sedežem v Evropski uniji, poleg omenjenih pa še fizične in pravne osebe iz Islandije, Norveške in Liechtensteina. Danes je registriranih že skoraj 4 milijonov .EU domen, med katerimi največjo obiskanost dosega domena torrentz.eu. Če smo že pri zanimivih podatkih o nacionalni domeni Evropske unije, naj zapišemo še, da je domeno mogoče registrirati za največ 10 let, WHOIS zaščita pa ni mogoča.

Domena .EU se je hitro prijela

.EU domena spada med tako imenovane nacionalne domene, ki so vedno sestavljene iz dveh črk. Čeprav ne predstavlja specifične države, kot denimo domene .SI, .DE, .AT, .IT, .FR in podobne, je njena priljubljenost izjemna. Po številu registracij nacionalnih domen se po podatkih Verisign trenutno uvršča na 7. mesto (pred njo so .TK, .CN, .DE, .UK, .RU in .NL).

Daleč največ .EU domen je registriranih v Nemčiji, sledijo Nizozemska, Francija, Poljska, Velika Britanija, Italija, Češka, Avstrija, Belgija in Španija. Domena je zelo priljubljena tudi v Sloveniji, seveda pa ima naša država toliko manj prebivalcev, da je na lestvici ni med prvih deset.

V katerem primeru torej registrirati .EU domeno?

Kadar s spletno stranjo ciljate na tuje trge izven Evropske unije, registracija domene .EU zagotovo ni prava izbira. Najbolje bo, da jo registrirate takrat, ko želite z eno spletno stranjo doseči različne trge v Evropi. Če imate torej spletno stran izdelano v več jezikih, na primer v slovenščini, hrvaščini, italijanščini, nemščini in angleščini, se je vsekakor smiselno odločiti za domeno s končnico .EU. V tem primeru vam ne bo treba registrirati domen .SI, .HR, .IT, .DE in .COM oziroma CO.UK. Na ta način boste privarčevali in si stvari tudi poenostavili.

No, morda vendarle ne boste toliko privarčevali. Priporočamo namreč vam, da kljub temu, da boste uporabljali zgolj .EU domeno, registrirate tudi prej omenjene, saj se boste s tem zavarovali pred konkurenco, ki bi v nasprotnem primeru lahko registrirala istoimenske domene (z drugo domensko končnico). Strošek bo še vseeno precej nižji, kot v primeru, da bi vam konkurenčna podjetja dejansko »skakala v zelje« in povzročala poslovno škodo.

Če se boste odločili za investicijo v registracijo več domen, ne pozabite narediti preusmeritev s preostalih domen na ustrezne jezikovne različice na spletni strani, postavljeni na .EU domeni. S tem boste dosegli, da v kolikor bo nekdo obiskal spletni naslov vasa-domena.de, bo pristal na vasa-domena.eu/de/, kjer bo dejansko postavljena vaša spletna stran.

Želimo vam veliko uspehov pri osvajanju evropskega trga!

Preberite zadnjo objavo na temo gostovanje spletnih strani.

Članki iz iste kategorije: