Čebelarska tehtnica za natančno merjenje

Spremljanje dogajanja v panju s čebelarsko tehtnico prek telefona ali računalnika

Sodobni čebelarji uporabljajo nove metode in pristope za sprotno spremljanje dogajanja v panju. Nove pametne čebelarske tehtnice omogočajo spremljanje dogajanja v panju, merjenje temperature, merjenje zračnega tlaka in relativne vlažnosti, obenem pa  ima tudi interaktivni zemljevid.

Delovanje vsestranske čebelarske tehtnice v praksi

Pametna čebelarska tehtnica vsebuje sončno celico, ki zagotavlja neomejeno delovanje. Tako nam ni potrebno skrbeti glede življenjske in uporabne dobe baterije tehtnice. Za natančne meritve se pod čebelnjak namesti čebelarska tehtnica, ki pošilja na spletni strežnik  podatke o masi.

Čebelarska tehtnica in njeno delovanje
Prikaz delovanja čebelarske tehtnice

Lastnik čebelnjaka lahko do podatkov dostopa kjerkoli s katerekoli naprave. Za dostop do podatkov potrebuje samo uporabniško ime in geslo.

Spremljanje podatkov o stanju panja prek telefona in računalnika

Ko prejmemo čebelarsko tehtnico, jo namestimo pod panj, vključimo in pričnemo spremljati podatke. Spremljanje in odčitavanj meritev je možno tako prek spletne, kot tudi prek mobilne aplikacije. Ker je tehtnica široka 40 cm, po dolžini pa nastavljiva, je primerna za vse vrste in oblike panjev.

Video: Mobilna aplikacija čebelarske tehtnice

Prednosti tehtnice za čebelarja

Zaradi natančnega merjenja, je čebelarska tehtnica odlična za vsakega čebelarja, ker:

 • Je enostavna za uporabo,
 • Daje natančne podatke in meritve,
 • Izvaja merjenje vsako uro,
 • Ima priloženo sončno celico, ki zagotavlja potrebno energijo za delovanje,
 • Ima vodotesno ohišje, ki varuje tehtnico pred prahom in vlago,
 • Merilni interval je posamično nastavljiv,
 • Prenos podatkov poteka prek mobilnega omrežja,
 • Ima vgrajeno sim kartico,
 • Se prilagaja vsakemu panju posebej,
 • Ima priložen vremenski senzor,
 • Ima nameščeno protivlomno zaščito.

Senzorji teže panja

Senzorji teže panja so univerzalni in se prilegajo vsaki vrst panja. Senzorji so narejeni iz zelo kvalitetnega aluminija, ki je odporen na mravljinčno in oksalno kislino. To tudi pomeni, da čebele senzorja s svojim delom ne morejo poškodovati. 

Uporaba vremenskih senzorjev za spremljanje temperature in vlage

Čebele za pridelavo medu potrebujejo ugodne pogoje. Pogoje lahko sproti spremljamo s pomočjo aplikacije in tudi pravočasno ukrepamo, če je to potrebno. Čebelja skala z vremenskim senzorjem omogoča merjenje temperature, relativne vlažnosti in zračnega tlaka.

Objava meritev na čebelarskih straneh

Meritve čebelarske tehtnice je možno objavljati tudi na spletnih straneh s pomočjo spletnih pripomočkov, ki se implementirajo na spletni strani. Na ta način tudi lažje vodimo statistiko in analitiko zdravja posameznega panja ter se lažje prilagajamo na spremembe. Na spletni strani je možno nastaviti tudi intervale prenosa podatkov ter posamezna obvestila v primeru težav.

Članki iz iste kategorije: