Registracija domen

Registracija domene za lažjo prepoznavnost

Registracija domene oziroma elektronskega naslova pripomore k lažji spletni prepoznavnosti in tudi k povečanemu obisku. Pred tem pa je dobro, da vemo čim več podatkov o domeni na sploh. Ravno zato vas bomo v nadaljevanju seznanili z nekaterimi najbolj pomembnimi informacijami o domeni, ki jih morate vedeti še pred njeno registracijo.

Kaj je domena?

Domena je naslov, ki ga vtipkamo, ko želimo dostopati do določene spletne strani. To je najbolj preprosta in tudi najbolj jasna definicija domene. Domena predstavlja tudi del celotnega internetnega naslova, ki ga imenujemo tudi URL. Vsaka domena pa je lahko uporabljena samo enkrat.

Registracija domen

To v praksi pomeni, da iste domene ne moreta uporabljati oziroma imeti dva uporabnika naenkrat.V tem pogledu je torej domena unikat. Pri izbiri domene moramo paziti, da je ta čim bolj kratka in enostavna. Tako si jo je lažje tudi zapomniti.

Prava domena za velik uspeh

Uspešna spletna stran sploh ne more biti zares uspešna, če nima prave domene. Ta namreč lahko širi zavest ter prepoznavnost naše blagovne znamke. Dobra odločitev je, da podjetja svoje domene poimenujejo kar po svojem imenu. Prav tako je smiselno, da imajo podjetja registriranih čim več domen hkrati. Tudi na ta način si lahko povečamo bazo obiskovalcev ter potencialnih kupcev. Prava izbira domene je tako lahko pika na i na poti do pravega uspeha.

Registracija je povsem enostavna

Registracija domene je v resnici zelo enostaven postopek. Preko njega lahko posameznik ali podjetje pridobi povsem lasten naslov. S tem postane tudi nosilec oziroma lastnik domene. Če želimo, da bi se na internetu predstavili s svojo spletno stranjo, je registracija domene eden od prvih in najbolj pomembnih korakov, ki ga bomo morali nujno opraviti.

Registracija domen

Postopek registracije domene je torej povsem preprost in tudi hiter. V posebno okence se vpiše želeno domeno in nato se klikne na gumb Preveri domeno. S seznama domen, ki imajo različne domenske končnice, se izbere najbolj ustrezno in se jo doda v košarico. Nato je potrebno obiskati spletno košarico in samo še slediti navodilom za registracijo domene. Po zabeleženi transakciji ali po tem, ko smo poslali potrdilo o opravljenem plačilu, se naša izbrana domena registrira in o vseh podrobnostih nas obvesti podjetje, ki smo ga izbrali za tovrstni postopek. Obvestilo o vseh podrobnostih dobimo na naš elektronski naslov, ki smo ga navedli med postopkom registracije.

Stroški registracije

Vemo, da domeno lahko registriramo za najmanj eno leto. V tem času z registracijo nimamo nobenih dodatnih stroškov. Če želimo po pretečenem roku še imeti domeno, jo bomo morali podaljšati. Najbolj pametno pa je, da domeno že na samem začetku registriramo za več let. Mnoga podjetja nam pri tem dajejo tudi dodatne popuste, ki se zelo izplačajo.

Izbira registratorja domene je zelo pomembna. Pri taki storitvi ne šteje samo cena, ampak tudi kakovost. Če pri registraciji domene plačamo zelo malo denarja, se bo lahko dogajalo, da bomo imeli pogoste težave, prihajalo bo tudi do slabe volje. Vse to je najpogosteje povezano z neodzivnostjo podporne službe. Nekateri registratorji prav tako ne omogočajo nekaterih funkcionalnosti, ki so potrebne za učinkovito upravljanje z registriranimi domenami.

Mnoga podjetja, kjer se sicer plača nekoliko več denarja, pa poskrbijo za prav vse. Njihovi naročniki so poleg še vedno ugodnih cen deležni tudi odlične podpore ter naprednega naročniškega centra, v katerem lahko urejajo kontaktne podatke, vključujejo brezplačno DNS spletno gostovanje, domenam vpisujejo poljubne DNS zapise, urejajo svoje predračune in jih pregledujejo, odpravljajo morebitne blokade IP naslovov ter podobno.

Domena samo za e-pošto

Nekateri domeno potrebujejo samo za uporabo e-pošte. Tudi take osebe morajo zakupiti paket gostovanja. Najbolje je, da se odločijo za zakup cenovno najugodnejšega paketa gostovanja. E-poštne nastavitve pa se lahko uredi tudi tako, da sporočila ostanejo na strežniku tudi po pregledovanju v lokalnem e-poštnem odjemalcu.

Registracija domene je torej nujna, če želimo, da je naše podjetje bolj prepoznavno in da nas bodo spletni uporabniki lažje našli na spletu. Postopek take registracije je povsem enostaven in vzame nam le nekaj minut časa. Pred tem pa je dobro najti primernega registratorja, ki ne bo ponujal samo najnižje cene za registracijo domene, ampak nam bo ves čas stal tudi ob strani in nam nudil primerno oporo, v primeru če bo prihajalo do kakršnih koli težav. Na srečo imamo pri nas kar nekaj takih podjetij, na katere se lahko povsem zanesemo ter jim tudi zaupamo.

Članki iz iste kategorije: