Visok krvni tlak ali hipertenzija je precej pogost pojav

Visok krvni tlak oziroma hipertenzija je stanje, ki je opredeljeno kot vrednost sistoličnega zgornjega krvnega tlaka višja od 140. Za primarno obliko hipertenzije vzroka praviloma ne moremo natančno določiti. Ta je lahko povezan z genetiko ali pa je določen z dejavniki okolja.

Kaj je vzrok v sekundarni hipertenziji

Seveda je hipertenzija lahko tudi sekundarna. V tem primeru je vzrok še ena organska motnja, na primer bolezen ledvic, motnje nadledvične žleze. Krvni tlak pa lahko poškoduje oči, ledvice pa tudi možgane. Nekateri tovrstni pojav poimenujejo tudi kot tihi morilec. Pogosto namreč nima prav očitnih simptomov.

Če imate visok krvni tlak, je pomembno, da sprejmete ukrepe za njegovo znižanje.

Kaj lahko poveča možnost za nastanek visokega krvnega tlaka

Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki naj bi vplivali na povečanje možnosti za visok krvni tlak. To je na primer z natrijem bogata hrana. Prav tako tudi, če pretirano uživate alkohol ali kadite.

Tudi stres lahko vpliva na neprimeren krvni tlak. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se ves čas trudite zmanjševati stres oziroma se izogibate dejavnikom, ki ga povzročajo.

Koliko kisika imate v svoji krvi

Medtem ko je govora o visokem ali previsokem krvnem tlaku, pa nam na misel hodi tudi vprašanje, ali lahko kisik v krvi oziroma njegova količina vpliva na naše počutje, zdravje oziroma na naš imunski sistem. Dejstvo je, da lahko brez hrane preživimo tudi do nekaj tednov, brez vode oziroma tekočine le nekaj dni, brez kisika v krvi pa le nekaj minut.

Izjemno pomembno je torej, da svojemu telesu priskrbimo dovolj kisika. Pravzaprav so vse funkcije v našem telesu v resnici regulirane prav s pomočjo tovrstnega elementa. Za optimalno vzdrževanje zdravja, ga zato v krvi ne sme manjkati.

Članki iz iste kategorije: