Zanimiva dejstva o okulističnih pregledih

Četudi se vam zdi, da z očmi nimate težav, je dobro, da jih na vsake toliko časa pokažete strokovnjakom. Ti bodo preverili, ali se na vaših očeh pojavljajo kake nepravilnosti. Če pa se vam zdi, da se vaš vid občutno slabša, potem so okulistični pregledi nujni.

V današnjem prispevku vam bomo navedli kar nekaj zanimivih dejstev, ki jih je zagotovo dobro vedeti o okulističnih pregledih. Za začetek pa vam bomo povedali, kako izgleda natančen specialistični pregled.

Natančen specialistični pregled vaših oči

Okulistični pregledi so namenjeni temu, da se ugotovi vse morebitne bolezenske spremembe na očeh. Poleg tega na teh pregledih zelo pogosto prihaja tudi so sumov na nekatera druga bolezenska stanja, ki so povezana z očmi.

Okulist na pregledu zelo natančno pregleda spodnje, povrhnje predele očesa in očesno ozadje z mrežnico. Vzporedno s tem izmeri še očesni tlak. Če na očesu opazi kakršna koli znamenja nepravilnosti, vas napoti na še dodatne preglede oziroma preiskave.

Okulistični pregledi zahtevajo prav posebne diagnostične naprave ter približno uro vašega časa.

Katera obolenja so najpogosteje na novo odkrita?

Znano je, da se pri okulističnem pregledu pogosto zgodi, da vam okulist na novo odkrije katero od številnih obolenj. Med najpogostejšimi so različna vnetja, veznice, siva mrena, degeneracja, makule, glavkom, starostna slabovidnost ter podobno.

Na žalost so mnoga obolenja v zgodnji fazi nastajanja prikrita. Če želite, da se obolenje ne bi preveč razširilo, je potrebno na vsake toliko časa obiskati okulista. Še posebej pa morate na redne preglede hoditi vsi tisti, ki nosite očala ali kontaktne leče. Prav tako je zaželeno, da na preglede hodijo osebe, ki imajo že ugotovljeno določeno očesno obolenje ali pa se zdravijo za boleznijo, ki lahko negativno vpliva na oči. Pri tem mislimo na vse sladkorne bolnike in tudi tiste, ki se borijo s povišanim krvnim tlakom.

Izvedba očesnih meritev

Ko boste očesno ambulanto prvič obiskali, vam bodo tam najprej izmerili očesno dioptrijo in očesni tlak. Če nosite očala, vam bodo določili tudi dioptrijo očal, ki jih že uporabljate. Če pa nosite kontaktne leče, vam priporočamo, da jih pred pregledom nekaj dni sploh ne uporabljate. Dobro je, če imate s seboj zadnji izvid oftalmologa, na katerem so razvidni podatki o predpisanih kontaktnih lečah.

Določitev vidne ostrine

Med pomembnejše dele vsakega okulističnega pregleda sodi tudi določitev vidne ostrine brez in s korekcijo z očali. Okulist tako preveri, če je vzrok za slabši vid le očesna dioptrija, pridobljeno očesno obolenje ali prirojena slabovidnost oziroma nerazvit vid. V nadaljevanju sledi širjenje očesne zenice. To okulist doseže s posebnim zdravilom v obliki kapljic za oči. Na ta način se najlaže zagotovi natančna in dobra pregledanost globljih očesnih predelov, predvsem pa očesnega ozadja oziroma mrežnice. Tak pregled običajno traja najdlje pol ure.

Kje lahko najdete najboljšega optika?

Okulistični pregledi morajo biti v prvi vrsti opravljeni s strani oseb, ki imajo na tem področju veliko znanja. Pri nas v Sloveniji je kar nekaj vrhunskih ambulant, kjer vam bodo natančno pregledali vaš vid in vam povedali, ali se na vaših očeh pojavljajo kake nepravilnosti.

Na pregled vida se v sodobnem času lahko prijavite kar preko spleta. Priporočamo vam, da obiščete spletno stran mojoptik.si. Že na vstopni strani priznanega podjetja vas bo čakalo prijazno povabilo na naročanje pregleda vašega vida. S samo nekaj kliki se boste naročili v podjetje, kjer delujejo številni strokovnjaki.

Priljubljeno ljubljansko podjetje Moj optik vas bo v zelo kratkem času sprejelo v svoje fizične prostore. Okulistični pregledi pa niso edina storitev, ki vam jo ponujajo. Podjetje se namreč ukvarja še z nešteto drugimi dejavnostmi, ki vam pomagajo reševati težave z vašim vidom.

Poleg tega vam optika Moj optik ponuja številne vrste očal, kontaktne leše in stekla za očala. Na istem mestu boste lahko prišli tudi do številnih odgovorov na vaša vprašanja, ki so povezana z nadvse pomembnim delom vašega telesa. Na vstopni spletni strani mojoptik.si boste lahko opazili tudi kontakt. Podjetju pred naročilom na pregled oziroma obisk lahko pišete ali pa njihove zaposlene pokličete po telefonu.

Okulistični pregledi in vse, kar je povezano z vašimi očmi oziroma vidom, lahko zelo pomembno vplivajo na vaše življenje. Če želite, da vas vaše oči ne bodo predčasno izdale, je najbolje, da pogosto opravljate preglede in s tem zmanjšate verjetnost morebitnih obolenj ali bolezenskih stanj.

Članki iz iste kategorije: