Antioksidanti so snovi, ki učinkovito poskrbijo za zaviranje oksidacijskih procesov. To so procesi, v katerih kot stranski produkt nastanejo prosti radikali. Samo vlogo tovrstnih snovi pri preprečevanju bolezni precej težko vrednotimo, ker so študije pokazale, da jih je skoraj nemogoče ločiti od vitaminov ter ostalih koristnih spojin.
Na vprašanje, kaj so antioksidanti, pogosto lažje odgovorimo, ko jim torej ob bok postavimo še proste radikale. To so molekule, ki vsebujejo kisik in vključujejo neparno število elektronov. Ker jim torej primanjkuje en elektron, veljajo za izjemno reaktivne in posledično v našem telesu sprožajo mnoge reakcije, kjer se celice poškodujejo.
Antioksidanti pa podarijo elektrone prostim radikalom. Tako jih stabilizirajo, kar pa preprečuje , da bi napadali druge celice in tako povzročali bolezni.
Sposobnost preprečevanja ali upočasnjevanja poškodb celic
Antioksidanti so torej snovi, ki imajo to sposobnost, da preprečujejo ali pa upočasnjujejo poškodbe celic, ki jih prosti radikali povzročajo. V nadaljevanju lahko spoznate še podrobneje o tem, kaj so antioksidanti, kaj so prosti radikali in kako eni ter drugi sploh delujejo.
Antioksidanti so lahko naravni ali umetni. Za določena živila, ki so rastlinskega izvora, velja, da so izjemno bogata z antioksidanti. Rastlinski antioksidanti so neke vrste hranila rastlinskega izvora. Naše telo pa proizvaja tudi nekatere antioksidante, ki prihajajo iz telesa.
Prosti radikali se pogosto označujejo kot odpadne snovi, ki jih proizvajajo celice v telesu, in sicer tedaj kadar telo predeluje hrano in se odziva na okolje. V primeru da naše telo prostih radikalov ne zmore predelati in odstraniti iz telesa, lahko pride tudi do tako imenovanega antioksidativnega stresa. Slednje lahko poškoduje celice pa tudi samo delovanje telesa.
Na stotine snovi delujejo kot antioksidanti
Obstajalo naj bi nešteto snovi, ki naj bi delovali kot antioksidanti. Med dobre primere tovrstnih snovi, ki prihajajo izven telesa, sodijo na primer vitamin A, vitamin C, vitamin E, selen, lutein, likopen, betakaroten, mangan.

Vedeti pa je treba, da čisto vsak antioksidant služi drugačni vlogi oziroma funkciji in da ni zamenljiv z drugim. Posledično je ključnega pomena, da imamo kar se da raznoliko prehrano. Daleč najboljši vir antioksidantov so živila rastlinskega izvora, zlasti sadje in zelenjava. Živila, ki vključujejo posebno veliko tovrstnih snovi, so pogosto poimenovana kar superhrana oziroma funkcionalna hrana.