Sladilo stevia z glikemičnim indeksom nič

Naravno sladilo stevia se pridobiva z ekstrahiranjem listov rastline, ki raste v Južni Ameriki. Naravno sladkobo rastline so poznali že staroselci v Braziliji in Paragvaju, saj so liste uporabljali za sladkanje pijač in živil. Sladkost rastline izvira iz snovi, ki jim pravimo steviolni glikozidi. Le-ti dajejo sladkast okus, ki je za kar 300 krat slajši od navadnega sladkorja.

Posebnost je v tem, da steviol glikozidi ne vsebujejo kalorij, nimajo glikemičnega indeksa in zato ne vplivajo na raven glukoze v krvi. Zaradi tega so naravni izvlečki odlična alternativa navadnemu sladkorju ter drugim sladilom, kot je aspartam in sukraloza, ki so pridobljeni umetno. V spletni trgovini Hiša zdravja je na voljo naravno sladilo stevia v prahu in v obliki tablet. Produkti priznanega proizvajalca vsebujejo le čisti ekstrakt rastline in ne vsebujejo drugih primesi.

Kako dozirati sladilo stevia pri sladkanju pijač in hrane?

Doziranje je odvisno predvsem od tega, v kolikšni meri želimo sladkati hrano ali pijačo. Pri tem je potrebno upoštevati, da merice niso enake kot pri navadnemu sladkorju, saj je naravno sladilo brez kalorij od 250 do 300 krat slajše od namiznega sladkorja. Za primerjavo; 1 čajna žlička sladila vsebuje enako mero sladkobe kot 1 skodelica namiznega sladkorja.

sladilo Stevia v prahu

Če je stevia v obliki prahu, tedaj je za sladkanje pijače ali hrane dovolj 28 gramov sladila, kar je enako eni šestnajstini čajne žličke. Podobno, kot če bi prah odmerili s konico noža. Če pa je naravno sladilo v obliki tablet, tedaj eno tableto raztopimo v en ali dva deci napitka oziroma tekočine.

Stevia primerna za hujšanje, saj nadomešča navadni sladkor

Vsi tisti, ki se borijo z odvečnimi kilogrami in želijo shujšati, morajo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov, nasičenih maščob in sladkorja. S tem je povezan tudi vnos kalorij, ki povečuje telesno težo. Na drugi strani pa naravno sladilo ne vsebuje kalorij, nasičenih maščob, ogljikovih hidratov in sladkorja.

Kot brez kalorično sladilo z ničelnim glikemičnim indeksom se stevia uporablja kot odličen nadomestek belemu namiznem sladkorju, ki sicer vsebuje večje količine sladkorja, iz katerega tudi izvirajo kalorije in ogljikovi hidrati. Zato tisti, ki želijo znižati telesno težo, lahko namesto navadnega sladkorja v pijačah in hrani uporabljajo brez kalorično sladilo.

Naravno sladilo stevia kot pripomoček za diabetike

Diabetiki oziroma bolniki s sladkorno boleznijo se morajo striktno izogibati živilom, ki povečujejo oziroma rušijo ravnovesje glukoze v krvi. Živila zato ne smejo vsebovati veliko sladkorja in nasičenih maščob. Pri tem pa lahko pomaga stevia naravno sladilo, saj ne vsebuje sladkorjev in je brez glikemičnega indeksa. To pomeni, da ne dviguje ravni glukoze v krvi, prav tako pa pomaga pri nadziranju zdravega nivoja inzulina.

Članki iz iste kategorije: