Visok pritisk v nosečnosti – enako nevaren, tako za mamo kot za otroka!

Izvedeli ste, da ste noseči in vaša sreča je brezmejna? Obljubili ste si, da se boste držali zdravih navad, da bo otrok zdrav. Iz svoje prehrane boste odstranila nezdrava živila, alkohol, tobak in vse, kar bi otroku lahko škodilo. Vendar pa se hkrati zavedate dejstva, da ne morete popolnoma vplivati na vse. In takšen primer je ravno visok pritisk.

Visok pritisk pred nosečnostjo, v zgodnji ali pozni nosečnosti

Nekatere ženske imajo težave z visokim krvnim pritiskom že pred nosečnostjo. Ko načrtujejo otroka ali ko zanosijo, jim ginekolog pojasni, da morajo strogo paziti na svoj pritisk. To pomeni redne preglede, reguliranje krvnega pritiska in okrepljen nadzor. Če je ženska imela hipertenzijo pred nosečnostjo, v nosečnosti lahko pride do poslabšanja stanja.

Pogosti glavoboli, vrtoglavica, zatekanje obraza ali rok, zvonjenje v ušesih, bliskanje pred očmi in oteženo dihanje so pri nosečnicah lahko znak visokega krvnega pritiska. V tem primeru bo zdravnik odločil glede terapije za nosečnico.

Nekatere nosečnice lahko občutijo težave z visokim krvnim pritiskom že v zgodnji nosečnosti. To pomeni, da je bil pred nosečnostjo njihov pritisk normalen. Če se težave pojavijo po 20. tednu nosečnosti (visoka nosečnost), gre za preeklampsijo.

Preeklampsija v nosečnosti lahko povzroči poškodbe drugih organov. Pri nosečnici lahko trpijo srce, pljuča, ledvice, jetra, ožilje ali možgani. Nezdravljena preeklampsija lahko privede do resnih – celo usodnih – komplikacij za mamo in otroka.

Zakaj je povišan krvni pritisk v nosečnosti problem?

Visok krvni pritisk med nosečnostjo lahko povzroči različna tveganja, vključno z:

 • Zmanjšan dotok krvi v posteljico (placento). Če posteljica nima dovolj krvi, bo fetus prejemal manj kisika in hranljivih snovi. To lahko privede do upočasnjene rasti plodu, nizke porodne teže ali predčasnega poroda. Lahko se pojavijo težave z dihanjem in povečanje tveganja za infekcije.
 • Težave s placento. Preeklampsija (visok krvni pritisk v nosečnosti) lahko povzroči prezgodnjo ločitev posteljice od notranje stene maternice. Ločitev posteljice povzroči hudo krvavitev. To lahko ogrozi življenje nosečnice, pa tudi njenega otroka.
 • Predčasen porod. Včasih je potrebno, da mama rodi otroka pred rokom. Tako se lahko preprečijo možne nevarne komplikacije in posledice visokega krvnega pritiska v nosečnosti.
 • Bodoča kardiovaskularna obolenja. Visok krvni pritisk v nosečnosti lahko poveča tveganje bolezni srca in ožilja v prihodnosti. Tveganje za kardiovaskularnimi boleznimi je višje, če ste imeli preeklampsijo v pozni nosečnosti ali predčasen porod zaradi visokega pritiska med nosečnostjo.

Kako vedeti, ali ste žrtev preeklampsije?

Poleg visokega krvnega pritiska, drugi simptomi preeklampsije vključujejo:

 • povečana vsebnost beljakovin v urinu (proteinurija)
 • težave z ledvicami
 • hudi glavoboli
 • začasna izguba vida, zamegljen vid ali občutljivost na svetlobo
 • bolečine v zgornjem delu trebuha, pod rebri na desni strani
 • zmanjšano število trombocitov
 • poslabšanje delovanja jeter

Zdravljenje visokega pritiska v nosečnosti je zelo pomembno. Da bi zaščitili sebe in otroka, se držite terapije, ki vam jo predpiše zdravnik. Tako boste zmanjšali nevarnost pred usodnimi posledicami.

 

Članki iz iste kategorije: