Kreatin monohidrat, eden najbolj priljubljenih športnih dodatkov

Tako profesionalni športniki kot reakreativci, ki se ukvarjajo z redno telesno vadbo, se zavedajo, da je mogoče rezultate izboljšati ne le z vadbo, temveč tudi s primerno prehrano. Šport je za telo napor, torej je potrebno pred in po treningu vedno poskrbeti, da vanj vnesemo primerna hranila, ki spodbujajo telesne procese oziroma pri njih pomagajo. Eden od teh je tudi kreatin oziroma kreatin monohidrat.kreatin-monohidrat

Zakaj uživati kreatin monohidrat?

Kreatin se v telesu nahaja v mišicah, nekaj ga proizvedemo sami, večino pa ga dobimo s prehrano živalskega izvora oziroma iz mesa. Prav zato je kreatina pri veganih v telesu manj in morajo ti še bolj skrbeti, da ga vnesejo z dodatki kot je kreatin monohidrat.
Zakaj je kreatin tako pomemben, da kreatin monohidrat kot športni prehranski dodatek uživajo tudi športniki? O kreatinu je bilo opravljenih že mnogo raziskav in pokazalo se je, da ta bistveno vpliva na mišice, ki ob zadostni količini kreatina med vadbo povečujejo tako vzdržljivost kot moč, prav tako pa je kreatin pomemben za regeneracijo po vadbi. Če želi biti športnik hitrejši in močnejši, je kreatin monohidrat torej vsekakor priporočljiv.
Lahko za povišanje kreatina v telesu poskrbimo tudi na povsem naraven način? Naše telo je čudovito popoln stroj in kot omenjeno lahko kreatin pridela oziroma iz hrane črpa tudi samo, vendar je zadostno količino ob naporni vadbi težko doseči. Tako kot marsikateri športnik ve, da je po vadbi dobro zaužiti beljakovinski prašek, saj ne more dobiti zadostne količine proteinov zgolj iz hrane, si je tudi glede kreatina najbolje pomagati. Kreatin monohidrat telo namreč veliko bolje in predvsem precej ceneje oskrbi s kreatinom, saj bi v nasprotnem primeru morali zaužiti kar precejšnjo količino mesa.

Kako uživati kreatin monohidrat?

predvsem pri ljubiteljskih športnikih se dogaja, da v želji po čim boljših rezultatih zanemarijo navodila glede jemanja najrazličnejših športnih dodatkov, zato je na mestu opozorilo, da je potrebno kreatin monohidrat uživati vedno le v skladu s priporočili na embalaži. Kreatin lahko zaužijemo tako pred vadbo kot po njej, in čeprav naj ne bi imel slabih stranskih učinkov, vedno natančno sledimo priporočenemu odmerjanju.
Ne pozabite, da nobena telesna sprememba ne poteka na hitro, in da nobenega rezultata ne moremo izboljšati čez noč. Kreatin monohidrat, ki ga uživate v primernih količinah, vam lahko zgolj ob redni vadbi pomaga, da napredujete – razlike ne boste opazili z danes na jutri,vsekakor pa se bo tudi zaradi kreatina kmalu pokazalo, da ste vzdržljivejši, hitrejši, vaše mišice večje, »okrevanje« oziroma regenaracija po telesnem naporu pa hitrejša.

Članki iz iste kategorije: