Zavorni sistem rešuje življenja

Zavorni sistem je najpomembnejši del vašega avtomobila. Na vsak vaš ukaz se mora odzvati takoj, saj lahko le tako preprečite trke in morebitne prometne nesreče. Ob pritisku zavore ne smete slišati hreščečih zvokov, kot so drgnjenje, cviljenje in podobno, saj to pomeni, da so najverjetneje zavorne obloge obrabljene.zavorni-sistem

Sestava zavornega sistema

Obstajata dve vrsti zavor in sicer kolutna in bobnasta zavora, ki se medsebojno razlikujeta po sestavi, funkcionalnost pa ostaja ista. Zavorni sistem avtomobila je sestavljen iz ploščic, kolutov, čeljusti in bobnov. Vsi sestavni deli imajo posebno funkcijo, skupni namen sistema pa je seveda upočasnitev vozila in zaustavitev avtomobila na mestu.

Pogosti znaki poškodb in okvar zavornega sistema

V kolikor ste opazili znižan nivo zavorne tekočine ali iztekanje zavorne tekočine, morate tekočino nemudoma zamenjati oziroma doliti. Ob ponovnem znižanem nivoju tekočine, se obrnite na serviserja, saj imate lahko poškodbo v sistemu.
Tresenje krmila ali občutka tresenja celotnega vozila ob zaviranju ima lahko več vzrokov. Najprej morate pogledati v kakšnem stanju so zavorne ploščice. V kolikor so ploščice bile pred kratkim zamenjane, je morda problem z obrabo diskov ali z dotrajanostjo amortizerjev.
Zanašanje vozila v levo ali desno stran lahko pomeni, da je prišlo do okvare mehanskih ali hidravličnih sestavnih delov. V vseh naštetih primerih in tudi v drugih primerih, ko vam na armaturni plošči zasvetijo opozorilne luči, je pomembno, da vaš avtomobil peljete na servis.

ABS zavorni sistem in nadzor nad krmilom

ABS zavorni sistem nadzoruje hitrost vrtenja vseh štirih koles. V primeru, da se eno kolo vrti z drugačno hitrostjo od ostalih, ABS zavorni sistem zazna to kolo kot blokirano kolo in začne s postopnim popuščanjem tlaka posameznega kolesa v zavornem vodu kolesa. Blokirano kolo se začne ponovno vrteti normalno, kar daje vozniku možnost normalnega zaviranja vozila.

Nasveti za daljšo življenjsko dobo zavor

Pomembno je, da redno kontrolirate stanje zavornih ploščic in jih v primeru, da je debelina materiala zmanjšana za 2mm, takoj zamenjate. Za bolj simetrično zaviranje je priporočljivo, da istočasno zamenjate oba kompleta zavor. Redno kontrolirajte nivo zavorne tekočine, ki mora biti med MIN in MAX, kar poskrbi za enakomerno obrabo zavornih ploščic.

Ali veste da avtodeli obsegajo vse od, svetil, motor, podvozje, ogledal, karoserije, … Če vas zanima ta tema si preberite naslednji članek.

Članki iz iste kategorije: