Izberite hitro spletno gostovanje!

Nekateri lastniki spletnih strani se ne zavedajo, kako pomembna je hitrost delovanja njihove strani. Vse več pa je ljudi, ki se pomembnosti hitrega nalaganja še kako dobro zavedajo, v pohitritev pa so pripravljeni tudi investirati. Vsekakor gre za pravilno odločitev, saj hitra spletna stran na dolgi rok prinese večji uspeh.

Lahko bi rekli, da je v primeru poslovne strani, sploh pa spletne trgovine, premislek pravzaprav povsem odveč. Če spletna trgovina ni odzivna, je prodaja manjša. Podjetje zamuja priložnosti, obiskovalci odhajajo s prazno košarico, prodanih je manj artiklov. Ne dovolite, da tudi vaša spletna trgovina deluje počasi.

spletno gostovanje

Načini za pohitritev spletne strani

Dejavnikov, ki vplivajo na hitrost nalaganja spletišča, je ogromno. Nekateri k hitrosti prispevajo večji delež, nekateri manjši. Med najbolj pomembne lahko uvrstimo spletno gostovanje, izvorno kodo strani, uporabo predpomnjenja, velikost datotek slik, velikost .css in .js datotek ter gzip kompresijo. Pa si jih oglejmo nekoliko podrobneje.

1. Spletno gostovanje

Če bo vaše spletišče, kar se tiče hitrosti, odlično optimizirano, spletno gostovanje pa bo delovalo počasi, potem je zagotovo čas, da poiščete novega ponudnika. Prepričajte se, da ta uporablja čim novejše strežnike. V kolikor ima o strežniku javno objavljene informacije, je verjetno temu tako, saj nihče ne želi oglaševati zastarelih in neodzivnih strežnikov. Preverite tudi, da ponudnik omogoča SSD gostovanje, kar pomeni, da namesto počasnejših HDD diskov uporablja mnogo hitrejše SSD diske, ki temeljijo na povsem drugačni tehnologiji. Gostovanje spletnih strani bo v tem primeru delovalo veliko hitreje.

2. Izvorna koda strani

Tudi izvorna HTML koda vpliva na hitrost prikaza spletne strani. Po raziskavi Yahoo je kar 80 % časa porabljenega za nalaganje različnih elementov, kot so slike, css datoteke, skripte, Flash zahtevki in podobno. Vsi te zahtevki so zapisani v izvorni kodi, pomembno pa je predvsem to, da ta ne vsebuje prevelikega števila .js skript.

3. Uporaba predpomnjenja

Poleg kakovostnega spletnega gostovanja je izredno pomembna tudi uporaba predpomnjenja. Ta možnost dinamično spletno stran pretvori v statično, kar zmanjša število zahtevkov (spletna stran prikazuje informacije, shranjene v podatkovni bazi), posledično pa se spletna stran prikaže hitreje.

4. Velikost datotek slik

Če boste na svoji strani uporabljali slike, ki zavzamejo zelo veliko prostora, izraženega v KB, zagotovo ne bo najbolje. Vsako sliko najprej skrčite na velikost, kakršno potrebujete za objavo, nato pa jo še kompresirajte oz. stisnite s pomočjo kakšnega izmed brezplačnih orodij na spletu (npr. Kraken Image Optimizer).

5. Velikost .css in .js datotek

Kot omenjeno v 2. točki, je najprej pomembno število .css in .js datotek. Manj kot jih boste imeli, hitreje se bo naložila spletna stran. Če torej uporabljate več .css datotek, jih združite v eno. Nato pa datoteke tudi stisnite oz. minificirajte, da bodo zavzele čim manj prostora. Enako naredite tudi z datotekami .html. Pri tem si pomagajte z brezplačnimi spletnimi orodji.

6. Gzip kompresija

Eno izmed osnovnih možnosti za optimizacijo hitrosti spletne strani predstavlja gzip kompresija. Preprosto povedano gre za to, da se datoteke spletne strani kompresirajo na način, da zavzamejo kar najmanj prostora. Vsi sodobni brskalniki brez težav preberejo stisnjene datoteke, zato je vsaka skrb o nedelujoči spletni strani odveč.

Članki iz iste kategorije: