Osnovno zdravstveno zavarovanje ni dovolj

Zdravstveno varstvo v Sloveniji je urejeni tako da obvezno zdravstveno zavarovanje en krije vseh denarnih stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Celotne stroške krije le otrokom, šolarjem do dopolnjenega 26. leta starosti in le pri nekaterih boleznih in stanjih. Pri ostalih storitvah zagotavlja obvezno zdravstveno zavarovanje le določen del cene zdravstvenih storitev, drugi del pa moramo doplačati sami, če pa imamo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje se doplačilo plača iz tu.zdravstveno zavarovanjePrvič se z dopolnilnim zavarovanjem srečamo ob prvi zaposlitvi. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je pametno skleniti v roku meseca dni, odkar postanete zavezanec za plačilo razlike v ceni storitev, to pomeni ob prenehanju statusa dijaka ali študenta ali vsaj en mesec pred dopolnjenim 26. letom starosti.
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije stroške naslednjih doplačil: zdravstvene storitve na področju vseh zdravstvenih dejavnosti, ki niso krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vključno s storitvami nastanitve in prehrane v bolnišnici ali zdravilišču, vsa zdravila s pozitivne in vmesne liste, predpisana na recept, ne-nujni reševalni prevozi, zdravstveni pripomočki, ortopedski, slušni, očesni, ortodontski in drugi tehnični pripomočki ter zobno protetični nadomestki. Vendar je potrebno opozoriti, da pri nekaterih storitvah zavarovanje krije le določen odstotek celotne cene npr. pri ne-nujnih reševalnih prevozih do 90% celotne cene.
Kaj pa cene? Razlike v ceni med posameznimi zavarovalnicami, ki dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponujajo ni. Verjetno je za to razlog to, da so storitve dopolnilnega zavarovanja v naprej določene. Posamezne cene, ki se jih da dobiti na spletu in pri zavarovalnicah so nekako take. Zavarovalnica Vzajemna ima mesečno premijo 27,62 s 3 % popustom 26,79. Adriatic Slovenija ponuja ceno 28,34€ na mesec s 3 % popustom 27,49 EUR. Naša največja zavarovalnica, zavarovalnica Triglav pa 28,36€ oziroma 27,51 s 3% popustom.
V kolikor imamo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje nam na primer osnovnega obiska pri zdravniku ni potrebno plačati. V kolikor ga ne bi imeli sklenjenega, bi lahko doplačali tudi do 3 evre.

https://www.youtube.com/watch?v=S-Xn6-7f_Sk

Članki iz iste kategorije: