Gostovanje na strežniku s SSD diski

Vam osebni računalnik deluje počasi, čeprav ima povsem zadovoljive specifikacije? Morda veste, če je vanj vgrajen SSD disk? V kolikor še vedno uporabljate HDD diskovne enote, boste z nadgradnjo na SSD disk brez dvoma izboljšali hitrost delovanja sistema.ssd gostovanjeEnaka zgodba velja tudi za storitev spletnega gostovanja. Kar nekaj ponudnikov se tega še kako dobro zaveda, zato so v svoje strežnike že pred časom vgradili SSD enote. Seveda pa je še vedno prisotnih kar precej takšnih, ki tega niso storili. To ne velja zgolj za tujino, temveč tudi Slovenijo.

Zakaj izbrati SSD gostovanje?

Vas ne moti, če se vaša spletna stran odpira nekoliko počasneje? No, vas morda res ne, vaše obiskovalce pa zagotovo. In to vse močneje, saj so vse bolj navajeni na hitro odzivne spletne strani, ki jih poganja prav SSD spletno gostovanje. Gre torej za spletne strani, gostujoče na strežnikih, v katerih se nahajajo SSD diski. Ti so od klasičnih HDD diskovnih enot mnogo hitrejši. Več o razlikah bomo zapisali nekoliko kasneje, veliko koristnih informacij ter primerjav SSD ter HDD diskov pa si lahko preberete tudi v blog zapisu na Vortex.si.
Priporočamo torej vam, da si priskrbite SSD gostovanje. Z njim bo uporabniška izkušnja mnogo boljša, obiskovalci bodo na spletni strani ostali dlje in si ogledali več podstrani. Hitri spletni strani bodo bolj zaupali, zaradi tega bo tudi višja verjetnost, da bodo opravili nakup oziroma akcijo, za katero si kot lastnik spletnega mesta prizadevate (npr. prenos .PDF priročnika ali klik na »affiliate« povezavo).
Hitrost delovanja spletne strani pa ni pomembna le z vidika uporabniške izkušnje, temveč tudi z vidika iskalnika Google. Hitrost je namreč eden izmed pomembnejših dejavnikov algoritma, ki razvršča iskalne rezultate v vsem dobro poznanem iskalniku. Hitreje kot bo spletna stran delovala, višje bo uvrščena. Višje kot bo uvrščena, več uporabnikov Googla jo bo doseglo. In več ljudi kot jo bo doseglo, večja bo verjetnost za doseganje želenih akcij, npr. prodaj.

V čem se SSD disk razlikuje od HDD diska?


HDD disk je sestavljen iz vrteče se magnetne plošče, na kateri so zapisani podatki, ter igle, ki piše ter bere podatke magnetne plošče. SSD diski pa uporabljajo povsem drugo tehnologijo branja ter zapisovanja podatkov (FLASH), pri kateri ne pride do mehanskega premikanja. V praksi spletne strani, ki gostujejo na SSD strežniku, delujejo približno 3x do 5x hitreje.
Prednosti SSD diskov, poleg hitrosti, so tudi:
– tiho delovanje
– manjše segrevanje
– večji odpor na mehanske poškodbe
– manjša poraba energije
– daljša življenjska doba

Članki iz iste kategorije: