Kdaj registrirati domeno .com?

V spletnih debatah, povezanih z registracijo domen, sta najpogostejši vprašanji dve. Prvo je zagotovo to, kje je moč registrirati domeno po najcenejši ceni, drugo pa je povezano z domenskimi končnicami. Slednjih je zares ogromno, zato ne preseneča, da je vprašanje: »Katera domenska končnica bi bila za mojo spletno stran najbolj primerna?« drugo najpogostejše. Če se enako sprašujete tudi sami, se vam bo današnji članek zagotovo zdel zanimiv. Posvetili se bomo domenski končnici .com, ki v svetu velja za daleč najbolj popularno. Po podatkih W3Techs naj bi bilo v tem trenutku kar 48,7 % vseh spletnih strani postavljenih prav na domeni .com.kdaj-registrirati-domeno-com

Kdaj je registracija domene .com prava izbira?

Z registracijo domene .com zagotovo ne boste zgrešili, če potrebujete domeno za spletno stran v angleškem jeziku. Torej za spletno stran, ki je namenjena angleško govorečemu prebivalstvu, pa naj gre za Angleže, Američane, Avstralce ali morda prebivalce druge države, v kateri je angleščina uradni jezik.

Kaj pa, če želite postaviti spletno stran v drugem jeziku? Je tudi v tem primeru smiselna registracija .com domene? V tem primeru bi lahko odgovorili tako z »da« kot z »ne«. Naj vam naše razmišljanje predstavimo nekoliko podrobneje. Domena .com se zelo dobro obnese za praktično vsak spletni projekt – ne glede na jezik. Identično ali malenkost bolje pa se obnesejo nacionalne domene. Za spletno stran v slovenskem jeziku tako pride v poštev domena .si, za stran v italijanščini domena .it, za nemško stran domena .de … V vsakem od naštetih primerov bi bilo povsem pravilno registrirati tudi domeno .com, saj so domenske končnice vajeni po celem svetu.

Se domena .com v Googlu obnese bolje?

Po besedah korporacije Google se obnese povsem enako kot .net, .org ali kot pripadajoča nacionalna domena. Če želite spletno stran v italijanskem jeziku postaviti na domeno .it, bi se torej v Googlu uvrščali enako, kot če bi spletno stran postavili na domeno .com. Teorija torej pravi, da razlik ni, v praksi pa so možna manjša odstopanja. Bolj kot izbira domenske končnice je pomembna kakovost same spletne strani. Uporabniška izkušnja je tista, ki v veliki meri vpliva na pozicije, prav tako pa tudi avtoriteta spletne strani, ki se jo gradi s povezavami z drugih spletnih strani na dotično.

Nasvet, ki vas bo obvaroval pred konkurenco

Ko se lotevate resnega spletnega projekta, vedno registrirajte več domenskih končnic. Denimo, da želite postaviti spletno stran v slovenščini, in sicer na domeni mojepodjetje.si. Toplo vam priporočamo, da registrirate tudi mojepodjetje.com, mojepodjetje.net in mojepodjetje.eu. V omenjenem primeru zagotovo ne bi bilo odveč, če bi registrirali tudi moje-podjetje.si, moje-podjetje.com, moje-podjetje.net in moje-podjetje.eu. Na ta način se boste zavarovali pred konkurenco, prav tako pa lahko z drugih domen naredite preusmeritve na tisto, na kateri bo postavljena spletna stran. Če se bo torej kakšen izmed spletnih uporabnikov zmotil in npr. vtipkal domeno z vezajem in napačno končnico, bo preusmerjen na pravo domeno.

Članki iz iste kategorije: