Kamnoseštvo – obrt, ki ponovno pridobiva veljavo

Kamnoseštvo je bilo nekoč izjemno cenjeno. V antičnih časih in tudi še kasneje, vse do iznajdbe sodobnih gradbenih materialov, si namreč brez kamnoseka ni bilo mogoče predstavljati gradnje pomembnih in veličastnih stavb. Ko smo pričeli pred več kot sto leti graditi visoke stolpnice in za to uporabljati armirani beton, pa je pričelo kamnoseštvo počasi izgubljati svoj pomen in veljavo.Za ta poklic, ki je nedvomno tako fizično naporen kot zahteven glede ustvarjalne žilice, se je pričelo odločati vse manj ljudi. Nazadnje smo prišli tako daleč, da so se kamnoseki preživljali zgolj še z izdelavo nagrobnikov – in kljub temu, da so tudi ti lahko nekaj posebnega, gre vendarle za izdelke, ki ne veljajo za cenjene ali umetniške stvaritve.

Sodobno kamnoseštvo

S ponovno popularizacijo naravnih materialov, je pričel ponovno naraščati tudi ugled kamna. Ljudje spoznavajo, da je kamen izjemno odporen material, ki lahko kljubuje času in vremenskim vplivom, zato ga ponovno uporabljajo pri gradnji domov. Prav tako ponovno odkrivajo njegovo umetniško vrednost, saj spoznavajo njegovo raznolikost in pestrost. Tako kot se pri gradnji in opremljanju vračajo drugi naravni materiali, na primer les, se je torej pričel kot lep, naraven in trpežen vračati tudi kamen.

Kamnoseštvo

V čem pa se sodobno kamnoseštvo razlikuje od starega? Pri sodobni uporabi kamna moramo vsekakor najprej poudariti, da je pri njej izjemnega pomena strojna obdelava. Kamen sam po sebi je namreč precej drag material, in če bi se obdeloval ročno kot nekoč, bi bile cene nevzdržne, strojna obdelava pa postopek obdelave skrajša in ga tudi precej poceni. S strojno obdelavo je mogoča tudi precej večja natančnost pri obdelavi – kamnite okenske police ali stopnice se izdelajo na milimeter natančno, kamnite plošče za polaganje na večji površini so si popolnoma enake in se tako popolnoma skladajo.

Kaj proizvaja sodobno kamnoseštvo?

Omenili smo že nagrobnike, okenske police, stopnice in plošče, ki so namenjene ali tlom ali fasadam. Vendar pa se kamnoseštvo ukvarja tudi z drugimi praktičnimi vsakdanjimi izdelki, na primer kuhinjskimi in gostinskimi pulti, izdelavo umivalnikov, kopalnih kadi, plošč za mize in mizice … Vsak kamnosek pa mora zaradi zaščite uporabljati delovna oblačila.

Prav tako se v kamnoseštvu tisti redki mojstri, ki so ostali, ponovno vse bolj posvečajo razvijanju svoje umetniške žilice. Iz kamna se namreč lahko oblikuje tudi dekorativne in umetniške izdelke – presenečeni boste, da marsikateri čudovit izdelek iz naravnega kamna sploh ne prihaja izpod rok kiparja, temveč iz delavnice za kamnoseštvo, kjer se lotevajo tudi nekoliko bolj kreativnih izdelkov, ki imajo višjo vrednost od rezanja, brušenja in loščenja kamnitih plošč za potrebe gradbeništva.
Lahko torej pričakujemo, da si bo kamnoseštvo povrnilo svojo slavo? Zagotovo ne v obsegu kot nekoč, a obrt lahko z inovativnimi in kreativnimi kamnoseki ponudi prestižne butične izdelke, ki bodo gotovo spet cenjeni.

Članki iz iste kategorije: