Osnovne značilnosti rezkarjev za kovino

Rezkarji so orodja, ki so primerna za obdelovanje najrazličnejših materialov. Nekatere modele tovrstnih orodij lahko uporabljate za izjemno širok spekter različnih materialov, spet druge pa zgolj za specifične. Naprave se na primer uporabljajo za rezkanje utorov, šablon, kontur, za izdelovanje zaključnih letvic in za letvic za okvirje. Med najbolj priljubljenimi so denimo rezkarji za kovino.

Določena vrsta rezkarjev vključuje tudi zaščito pred ponovnim zagonom, prav tako preobremenitveno zaščito. Omogočajo odsesavanje prahu, imajo prednost blokiranja vretena ter raven pokrov za ohišja, ki zagotavljajo hitro menjavo rezkarja. Pomembno je tudi, da se takšna orodja za delo preprosto nastavijo. Vse ključne dejavnike pri izbiri vam praviloma predstavijo tudi prodajalci v specializiranih prodajalnah s tovrstnimi orodji.

Rezkarji so orodja za obdelovanje raznolikih materialov z rezkanjem.

Razlike med različnimi vrstami rezkarjev

Rezkarji so torej lahko različnih vrst. Rezkarji za kovino so torej namenjeni za obdelovanje kovin. Seveda se rezkarji med seboj razlikujejo še v drugih značilnostih.

Zlasti se rezkarji, prav tako nadrezkarji, med seboj razlikujejo tudi po moči, teži, po stročnici in ne nazadnje tudi po številu vrtljajev. Glede na vrsto lahko izbirate med ročnim ali med zidnim ročnim.

Izbira primernega rezkalnega orodja

Ko vas bodo na primer zanimali rezkarji za kovino, boste morali biti posebej pozorni na določene dejavnike. To so vrsta materiala, ki se obdeluje, v tem primeru kovina. Prav tako boste pozorni na oblike zunanjih in notranjih profilov, na količino samega materiala, ki ga boste želeli odstraniti vzdolž zunanjih ter notranjih profilov, na želeno končno obdelavo površin delov in ne nazadnje še na zmogljivost samega orodja oziroma stroja.

Sama izbira rezkalnega orodja se seveda precej razlikuje tudi glede na izdelek ter na proizvodno serijo. Izbira premera rezkalnika je odvisna zlasti od specifikacij opreme in od specifikacij velikosti obdelave obdelovanca.

Vrsta rezil rezalnih orodij

Rezkarji za kovino in druge vrste rezalnih orodij se med seboj razlikujejo tudi po vrsti rezil. Za fino mletje je denimo daleč najboljša izbira uporaba za mletje. Takšna vrsta nadvložka vključuje namreč boljšo dimenzijsko natančnost.

V določenih situacijah obdelovanja je primerneje izbrati stisnjeno rezilo. Včasih pa je treba izbrati brušeno rezilo. Če se odločite za grobo obdelavo, potem je zagotovo bolje izbrati stisnjeno vrsto rezila. Takšna izbira vam v tem primeru lahko precej zmanjša stroške obdelave.

Članki iz iste kategorije: