Hren

Hren prav gotovo poznamo vsi, pa bi ga prepoznali tudi v naravi?

Dejstvo je, da večina ljudi hren pozna samo po njegovi značilni korenini, zelo malo ljudi pa bi rastlino prepoznalo v naravi. Gre za trajnico, ki pri nas raste na travnikih in zraste v višino tudi do 1,5 metra. Sicer pa hren izvira iz jugovzhodne Evrope in zahodne Azije in se je od tam razširil povsod po svetu. Hren je v splošnem  poznan kot odličen dodatek prehrani, manj znane pa so njegove zdravilne lastnosti.  Mnogi se sprašujejo ali gre dejansko za zdravilo ali morda bolj za dražilo? Vsekakor zdravilo, ob pretiranem uživanju pa lahko deluje tudi kot dražilo! Hren je odlično razkužilo, spodbuja prebavo in prekrvavitev, ima celilne lastnosti in pospešuje odvajanje vode. Vsebnost gorčične kisline vpliva na močne antibiotične sposobnosti hrena.

Ali ste vedeli…

  • …da je hren odličen pri zdravljenju bolezni dihal in ob morebitnih okužbah ledvic ter sečil?
  • …da pripravek naribanega hrena s sladkorjem ali medom pomaga pri težavah s črevesjem, želodcem, pri kašlju in prehladu , prav tako pa tudi uspešno znižuje telesno temperaturo?
  • ….da korenina hrena deluje kot učinkovit obkladek, ki pomaga proti zobobolu, glavobolu, pri astmi, zbadanju v prsih, bolečinah v sklepih in podobno.
  • ….da vas lahko ob pretiranem uživanju hrena, doletijo tudi negativni stranski učinki  – pretirano potenje, rosenje oči, draženje kože, pekoč želodec. Zato le previdno z uživanjem!

 

Če ste eden tisti, ki ga okus naribanega hrena moti in je preveč pekoč, potem vam svetujemo, da celoten pekoč okus ublažite tako, da naribanemu hrenu primešate naribana jabolka ali kislo smetano. Tudi na trgovskih policah že nudijo hren v najrazličnejših oblikah – nariban, konzerviran, na omaki,  ipd. Hren se v kulinariki uporablja že vrsto let, najbolj pa se uporablja ravno njegova korenina. Ta je še brez vonja, ko je cela, ko pa jo enkrat naribate ali narežete pa že spusti tisti tipičen oster vonj. Da vam nariban hren ne bi počrnel, mu dodajte malce limoninega soka. Glede na to, da gre za rastlino z izjemno zdravilnimi lastnostmi jo vsekakor uživamo premalokrat na leto. Večina se na hren spomni samo enkrat letno, ob veliki noči, ko je hren skoraj nepogrešljiv dodatek na naši obloženi mizi. Hren odlično paše k raznim klobasam, narezkom, pečenkam, jajcem, hrenovkam, kuhani govedini, itd.

Kot vidite ima hren številne zdravilne lastnosti, zato stari izrek, ki pravi »Jej hren in zdrav boš kot dren«, drži kot pribit!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply