Osnovni material za selektivno lasersko sintranje je poliamidni prah

3D tiskanje se močno razlikuje od klasičnih postopkov proizvodnje. Ker je zasnovano po principu odstranjevanja materiala, ga porabimo le toliko, kolikor ga potrebujemo. Pri tem je končni izdelek izdelan le iz enega kosa, pri čemer je lahko celo gibljiv ali pa votel. Te lastnosti imajo praktično vse tehnologije 3D tiskanja, med katerimi je tudi selektivno lasersko sintranje, ki velja za eno izmed najbolj razširjenih.

Tehnologijo selektivnega laserskega sintranja označujemo tudi s kratico SLS. Pri postopku se uporablja prašek, ki ga laser v obliki posameznega sloja sintra drug za drugim. Ko je prah izpostavljen laserskemu žarku, se temperatura na tem mestu poveča, kar spoji posamezni sloj. Ko je posamezni sloj dokončan, se delovna plošča z materialom spusti, čez pa se nanese nova plast prahu.

Prednosti selektivnega laserskega sintranja

S takšnim sintranjem boste deležni mnogih prednosti. Ena od njih je, da je izdelava izdelkov s to vrsto tehnologije izjemno hitra in natančna. Ker temelji na osnovi računalniškega 3D modela, je izdelava povsem nemotena, na koncu je treba izdelek le še očistiti in v posebni komori dodatno obsevati z UV-žarki. 

Del postopka 3D tiskanja.

Selektivno lasersko sintranje nam omogoča izjemno kakovostne izdelke, ki imajo odlične mehanske lastnosti. Kadarkoli se lahko naredijo kakršnekoli spremembe izdelka brez dodatnih stroškov, prav tako pa vam omogoča izbiro najrazličnejših materialov. Pri tem niso potrebne dodatne podporne strukture, zato lahko s tem postopkom izdelamo tudi najbolj zapletene oblike.

Selektivno lasersko sintranje je vsestransko uporabna metoda, še posebej za prototipe

Ker nam takšna tehnologija omogoča mehansko obdelavo in dodelavo končnih izdelkov, lahko z njim ustvarimo najrazličnejše izdelke, ki so izdelani iz različnih materialov. Zato je še posebej primerna za izdelavo malih serij in funkcionalnih prototipov. To pomeni, da se z njimi preverja funkcionalnost, dizajn, ergonomija in tudi sama konstrukcija.

Pri tem se lahko spremembe prototipa izpeljejo zelo preprosto in z minimalnimi stroški. Glavni razlog za to je v načrtovanju s pomočjo računalniškega programa, v katerem lahko vse spremembe izpeljemo zelo enostavno in hitro. Tudi številni plastični izdelki so izdelani s pomočjo selektivnega laserskega sintranja, k čemur pripomore pestra izbira najrazličnejših materialov.

Članki iz iste kategorije: