Reverzna osmoza zagotavlja najčistejšo pitno vodo

Brez skrbi: kljub temu, da je osmoza nekaj, o čemer ste se že v osnovni šoli učili pri urah biologije, vam osnovnošolskega znanja tokrat ne bo potrebno obnavljati. Govorili bomo namreč o napravah, ki se imenujejo reverzna osmoza, pri čemer gre pravzaprav za sisteme filtrov za vodo, ki poskrbijo, da dobimo najčistejšo pitno vodo.Reverzna osmoza
Reverzna osmoza nam namreč pomaga, da iz vode odstranimo:
– klor,
– organske snovi,
-pesticide,
– insekticide,
– hormone,
– nitrate,
– težke kovine,
– bakterije in
– viruse.

Kako poteka reverzna osmoza v praksi?

Naprava, ki ji pravimo kar reverzna osmoza (http://www.filtri-za-vodo.si/), je pravzaprav večstopenjski sistem pretočnih filtrov. V njih se uporablja polprepustne membrane (značilne tudi za osmozo v biologiji), ki so dejansko mikroskopsko drobcena sita. Ta prepuščajo zgolj najmanjše molekule, ki ne presegajo več kot deset tisočino mikrona. Kaj nam to pove? Da male in preproste vodne molekule oziroma H2O prehajajo skozi membrano, velike molekule, ki so značilne za nesnago oziroma zapletene kemikalije, pa ne.
Naprava za reverzno osmozo se najpogosteje namesti pod kuhinjsko korito – torej tja, kjer je kakovostna pitna voda najbolj potrebna. S tem se poskrbi za dvoje:
– takrat, ko želite čisto in filtrirano vodo za pitje ali kuhanje, si jo lahko enostavno natočite iz posebne pipe, ki se namesti na korito, ali pa iz posebne tristopenjske pipe, ki nadomesti vašo staro;
– odpadna voda z umazanijo, ki jo reverzna osmoza izloči, se lahko enostavno priključi na odtok umivalnika.

Je naprava za reverzno osmozo smiselna tudi v vašem domu?

da bi ugotovili, ali potrebujete filtracijo na podlagi reverzne osmoze, je najbolje, da se vaša pitna voda najprej analizira. Tako boste ugotovili, katere škodljive snovi so v njej prisotne. Če teh ni malo ali se tudi izkaže, da je vaša voda precej trda in bi bilo nujno mehčanje z odstranjevanjem kalcija in magnezija, potem je reverzna osmoza vsekakor priporočljiva.
Načeloma velja, da je uživanje čiste vode nujno v vsakem primeru – voda je pač nujna za življenje, a kadar je umazana, ga ne ohranja, temveč prej skrajšuje. V njej se najdejo kloroform, svinec, azbest, pesticidi, radon, baker, kadmij, hormoni, virusi in mnoge bakterije, ki povzročajo prebavne težave, pa tudi življenje ogrožajoče ter tudi smrtno nevarne bolezni, prav tako pa se lahko v vodi najdejo tudi nevarni mikroorganizmi, na primer amebe. Imate možnost, da se odločite za filtracijo? Naš nasvet je, da zanjo poskrbite, če jele mogoče. Če neboste sami skrbeli za svoje zdravje ter zdravje vaše družine, namreč ne bo nihče drug.

https://www.youtube.com/watch?v=eQH5mOZxse4

Članki iz iste kategorije: