Vreme Celje

Vreme Celje: Vse več podnebnih sprememb

Celje oziroma Celjska kotlina leži v spodnjem delu toka reke Savinje. Gre za kraj, ki ima izjemo veliko pokrajino. Celjska kotlina je sicer največja kotlina v osrednjem delu vzhodne Slovenije. Seveda pa je za Celje značilno, da so temperature tam izjemno prijetne. Vreme Celje ima namreč to lastnost, da se ravno tukaj prepletata alpsko in celinsko podnebje. Ravno zaradi tega so v Celju precej značilne lastnosti obeh podnebij. Celje ima namreč povprečno letno temperaturo 9,1 stopinje Celzija. Zime so tukaj navadno zelo hladne. Januarja povprečna temperatura znaša komaj -2 stopinje Celzija. Najnižje temperature so navadno v mesecu januarju. Večkrat se pojavljajo temperaturni oziroma toplotni obrati.

Poletje pa je tukaj precej bolj toplo. Najbolj topel mesec je julij, kjer se v povprečju temperature gibljejo okoli 19,3 stopinja Celzija.

Vreme Celje in padavine

Ker je Celjska kotlina malce večja, to pomeni, da se letna količina padavin spreminja od vzhoda proti zahodu. Količina padavin v tem vrstnem redu narašča. Navadno je višek padavin ravno v poletnem času, in sicer od 1150 pa vse do 1360 mm. Tako kot v preostalih krajih po Sloveniji, se skozi zgodovino spreminja tudi podnebje v Celju. Poletja so vse bolj vroča, temperaturnih inverzij je izjemno veliko.

Vreme Celje je lahko ravno zaradi veliko ravninskega (kotlinskega) področja velikokrat precej hitro spremenljivo. Lahko se zgodi, da bomo kakšen dan zaman čakali na sonce, saj se je zgodil temperaturni obrat. Kljub vsemu pa je vreme v Celju prijazno za življenje. Veliko ljudem mešanica med celinskim in alpskim podnebjem še kako ustreza.

Članki iz iste kategorije: