Porova juha

Potato and Leek soup
Leek soup (Photo credit: greg.turner)

Na svetu obstaja veliko različnih juh in vse je odvisno od same prehranjevalne kulture posameznega naroda. Vsekakor vsaka država pripravlja takšno juho, kot ima na razpolago največ sestavin. Pri nas v Sloveniji so gotovo zelo priljubljene takšne in drugačne kremne juhe. Oboževalce juh se zavedajo, da je juha odlično krepčilo poleg vsega pa velikokrat pravo zdravilo. Med njimi je tudi porova juha, ki jo Slovenci zelo radi jemo in pripravljamo.

Porova juha je namreč zelo slastna, saj je bogata z minerali in z malo oksalatov. Por ima sicer kot zelenjava precej pikantno oziroma nekoliko trpko aromo, ki pa se s kuhanjem kmalu omili. Vse sorte so si enake po hranilni vrednosti. V kuhinji je por zelo uporaben, zato ga največkrat srečamo kar v juhi. Kljub kuhanju ohrani svojo zeleno barvo, zato je porova juha lepa tudi na videz. Porova juha je lahko pripravljena na kremen način, z krompirjem ali pa kot navadna juha.

Kako pripravimo porovo kremno juho?
2 večja narezana stebla pora
1 šopek narezane blitve
1 večja narezana maslena buča (butternut)
2 stroka nasekljanega česna
4 vejice rožmarina
4 vejice timijana
2 večja ščepca muškatnega oreška
2 žličke morske ali himalajske soli
kokosovo olje po občutku
voda za kuhanje

V posodo zmešajte por, blitvo, meso buče in česen. Vse skupaj prevrite v vodi in dodajte dišavnice, orešček ter sol. Kuhajte od pet do deset minut in odstavite. Juho na koncu zmiksajte s paličnim mešalnikom, da postane kremasta.

Kako pripravimo navadno porovo juho?
300 g dobro očiščenega pora
15 ml oljčnega olja
10 g masla
liter vode ali zelenjavne jušne osnove
žlica moke (ali 2 kuhana krompirja)
sol, poper in sesekljan peteršilj po okusu

Na olju prepražimo por in dušimo na tankih kolobarjih. Med tem ga solimo in popopramo. Zalijemo ga z juho ali vodo in kuhamo 20 minut. Kasneje lahko juho postrežemo ali pa zgostimo z moko. Vse skupaj zavremo in postrežemo.

Dober tek!

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: