Domena za delovanje potrebuje hitre DNS strežnike

DNS je kratica, ki označuje Domain Name System (sistem domenskih imen) in predstavlja standardno tehnologijo, ki je namenjena upravljanju z imeni spletnih strani in drugih internetnih domen. Namen te tehnologije je usmerjanje brskalnika pri iskanju vtipkanih pojmov. Ko namreč uporabnik vtipka iskani pojem, mora brskalnik nekako vedeti, kam se povezati. Računalniki medsebojno komunicirajo z IP naslovi, vendar pa uporabnik običajno ne vtipka IP naslova tistega, kar išče, pač pa samo iskani pojem. Namen DNS strežnikov pa je, da te iskane pojme prevedejo v IP naslove.

domena

DNS strežnik je vsak računalnik, ki je pridružen z registracijo. Nekateri ponudniki omogočajo tudi brezplačno in popolnoma enostavno registracijo, ki uporabnikom, ne glede na to, ali so začetniki ali napredni uporabniki, omogoča poenostavljeno storitev gostovanja DNS zapisov domen. Takšen primer je spletna stran dns.siel.si, ki uporabnikom omogoča neomejeno število domen, ter urejanje A, MX, CNAME, TXT, SPF, AAAA, in SRV zapisov. Uporabnikom je na voljo tudi podpora, ki jim je lahko v pomoč pri sami registraciji ali nadaljnji uporabi in urejanju zapisov.

Vse, kar mora uporabnik narediti, je, da se registrira, po uporabi pa na elektronsko pošto dobi povezavo za aktivacijo. Po registraciji in potrditvi le-te, sledi dodajanje lastne domene  (http://www.prenosdomene.si/prenos-domene/)in v primeru, da je domena že registrirana, ali če obstajajo zapisi na drugih DNS strežnikih, se lahko ti zapisi enostavno prenesejo. Če se zapisi niso dali avtomatsko prenest ali če se zgodi, da bi uporabnik rad te zapise nekoliko uredil, lahko to preprosto stori s klikom na gumb uredi. Ko so vsi zapisi urejeni, sledi le še vnos DNS strežnikov.

Da bi brskanje po internetu potekalo gladko in hitro, morajo biti pri prevajanju IP naslovov hitri tudi DNS strežniki. Obstaja tudi orodje, s katerim se lahko preveri prosto domeno, koliko rabi DNS strežnik, da odgovori na zahtevo za domeno, s pomočjo tega orodja pa lahko uporabnik ugotovi, če pri gostovanju njegove domene prihaja do zamude in tako svojo domeno tudi ustrezno popravi.

Članki iz iste kategorije: