Je vsaka omarica za prvo pomoč prava izbira?

Marsikdo se, ko se odloča za nakup omarice za prvo pomoč, znajde v precepu. Je omarica za prvo pomoč, ki jo bom kupil, prava za moje potrebe? Ali res vsebuje vse, kar mora omarica vsebovati? Je v skladu s pravili in zakoni, ki jih določa država?Dejstvo je, da se založenost omarice razlikuje od namena uporabe. Če smo delodajalec in bo omarica za prvo pomoč postavljena na delovnem mestu, potem se moramo držati zahtev in pravil, ki jih določa Pravilnik o organizaciji, materialu in opremi za prvo pomoč na delovnem mestu. Ta pravi, da mora biti na vsakih 50 delavcev (oziroma na vsakih 20, če je ocena tveganja pri delu višja) na razpolago vsaj ena omarica za prvo pomoč, ki mora vsebovati ves predpisani sanitetni material. Priporočljivo je, da je omarica, ki jo želimo kupiti, izdelana v skladu s tem Pravilnikom, saj se bomo le tako ob obisku inšpektorja izognili kazni. Pomemben pa je tudi izgled omarice, ki ga prav tako določa omenjeni pravilnik. Omarica mora imeti na zunanji strani znak rdečega križa, poleg pa morajo biti dopisane vse pomembne telefonske številke z naslovi.

Če kupujemo omarico za prvo pomoč za domačo uporabo pa v tem primeru zakonske zahteve ne veljajo, vseeno pa je dobro, da se držimo zapisanih standardov, saj bomo le tako ob morebitni nesreči lahko nudili ustrezno prvo pomoč. Priporočila pravijo, da v domači omarici ne smejo manjkati povoji, sterilne gaze, obliži, vata, rokavice ter sredstvo za razkuževanje ran, zelo dobro pa je, da je v omarici še dodaten sanitetni material, kot npr. trikotna ruta, škarje, obliži ter geli proti opeklinam, …

Glavna stvar, na katero marsikdo pozabi, pa je rok uporabe. Tudi sanitetni material ima rok uporabe, kar pomeni, da ga moramo na vsake nekaj let zamenjati, četudi materiala sploh nismo uporabili. Bolj kot v podjetjih se to pogosto pozabi doma, saj omarica za prvo pomoč tu ni podvržena rednim inšpekcijskih nadzorom. To, da je sanitetnemu materialu pretekel rok uporabe, pogosto ugotovimo šele ob nesreči, ko omarico odpremo in vidimo, da izdelki niso več sterilni in predstavljajo tveganje za okužbo. Zato je zelo pomembno, sanitetni material pravi čas zamenjamo z novim.

Članki iz iste kategorije: