avtomobilski žarometi

Nedelujoči avto žarometi na cesti predstavljajo veliko tveganje

Tudi z zakonom je predpisano, da mora imeti prav vsako vozilo v cestnem prometu avtomobilske luči, ki delujejo povsem brezhibno. Zlasti ključni so prednji žarometi. Ti namreč skrbijo za osvetljevanje poti pred vozilom in zagotavljajo varno vožnjo v temi ter v nekoliko manj ugodnih vremenskih pogojih. Pri nas so avto žarometi po zakonu v obvezni uporabi 24 ur na dan, torej ne samo ponoči.

Kadar voznik opazi, da avtomobilski žarometi delujejo slabše, mora nujno poskrbeti za zamenjavo žarnic. Vemo, da lahko nedelujoči žarometi precej hitro privedejo do kakšne nezaželene situacije na cesti. Vidno polje voznika je namreč slabše, prav tako je slabša vidljivost vozila za druge udeležence v prometu.

Brezhibne avto luči

Za popolno varnost v cestnem prometu lahko dobro poskrbijo tudi brezhibno delujoče luči. Na trgu lahko najdemo odlične avto žaromete kot tudi posamezne nadomestne dele za njih. Izbirate lahko med originalnimi kot ustreznimi nadomestnimi deli, ki po svoji kakovosti ter zanesljivosti ne delujejo nič manj dobro kot pa originalni. Odlikuje pa jih seveda precej dostopnejša cena.

Avtomobilski žarometi za osvetljevanje poti pred vozilom
Avtomobilski žarometi skrbijo za osvetljevanje poti pred vozilom in zagotavljajo varno vožnjo v temi ter v nekoliko manj ugodnih vremenskih pogojih.

Ustrezno izbrani žarometi dobro poskrbijo tudi za to, da lahko veliko bolje vidimo cestišče. Obenem nas zato lahko bistveno hitreje opazijo tudi drugi udeleženci v prometu. Slednje je zlasti ključno med vožnjo v mraki, prav tako v temi ali pa v primeru zmanjšane vidljivosti.

Avto luči za bolj varno vožnjo

V prvi vrsti so avtomobilski žarometi namenjeni bolj varni vožnji. Ravno zato je pri nas zakonsko predpisana njihova uporaba tudi podnevi. Tako se namreč precej izboljša vidnost vozil. Seveda pogosto prižgani žarometi še zdaleč niso dovolj za to, da bi bila naša vožnja lahko še bolj varna. Ker so žarometi na prednjem delu avta postavljeni precej nizko, so zato izpostavljeni večji umazaniji oziroma nečistoči. Vso nastalo umazanijo je treba sproti očistiti. V nasprotnem primeru žarometi zelo slabo prepuščajo svetlobo.

Kako TRAJNO obnoviti avtomobilske žaromete

Do poškodb žarometov pogosto prihaja ob trkih vozil. Tedaj se ti pogosto razbijejo. Na sploh jih je treba vedno obvezno zamenjati, kadar opazimo, da ne delujejo več dobro, in to ne glede na to, na kakšen način so se poškodovali oziroma kakšen je pravzaprav bil vzrok za poškodbo. Takšne luči nam namreč zagotavljajo precej varnejšo vožnjo. Pri varnosti v cestnem prometu pa ne bi smeli prav nikoli varčevati.

Članki iz iste kategorije: