Grafično oblikovanje

HB graphite pencils Deutsch: Bleistifte der St...
(Photo credit: Wikipedia)

Ste se že kdaj osredotočili na stvari okoli sebe in se v njih tudi malce poglobili? Ste se kdaj vprašali kdo je zasnoval izgled plastenk, embalaž za mleko, itd. ? Kdo je avtor ideje vašega napisa ali sličice na majici? Vse omenjeno vsebuje nekatere grafične elemente, kateri so nastali v skozi proces, imenovan grafično oblikovanje.

Grafično oblikovanje je vrsta procesa katera omogoča učinkovito komunikacijo med ciljno publiko in nekim podjetjem. Pri tem je pomembno, da se naročnik zaveda kaj si želi in kaj želi sporočiti javnosti, strokovnjak pa nato te njegove ideje predstavi skozi neko smiselno grafiko.Grafično oblikovanje je zahteven proces in za dosego uspeha je potrebne kar nekaj vaje in vloženega truda. Bistveno pri vsem je namreč, da stranko nek izdelek pritegne, da so sporočila ciljni publiki zanimiva in tudi estetsko všečna.

Grafično oblikovanje poteka s pomočjo različnih računalniških programov, za katere je potrebno predznanje in izkušnje za uporabo teh. Grafični oblikovalec je s pomočjo računalniških programov sposoben združiti simbole, slike, črke ali barve – skratka vse kar je potrebno, da je sporočilo okolju privlačno, zanimivo in predvsem, da publiko pritegne. Problem današnjega časa je, da bi se želel vsak, ki ima vsaj malce časa ukvarjati z grafičnim oblikovanje in nato služiti na račun svojih izdelkov. A, pozor! To delo je zahtevno in ravno zaradi omenjenih »prevarantov« je iz leta v leto težje najti kakovostno grafično oblikovanje.

Danes je s pomočjo sodobne tehnologije in kreativnosti omogočeno usklajevanje podob in besed. Pri tem se ustvari razmerje, ki ima zahtevano sporočilno vrednost, povrhu vsega pa je še privlačno za oko. Za združevanje različnih simbolov, besed, slik in podobnega, obstajajo različne metode s pomočjo katerih lahko ustvarite vizualne predstavitve idej in sporočil. Pri grafičnem oblikovanjunavadno sodelujeta grafični oblikovalec ter tehnik, pri čemer prvi uporablja kombinacijo vizualnih umetnosti, tipografije in postavitve strani, tehnik pa je zadolžen za izdelavo končnega rezultata.

Kot vidite grafično oblikovanje le ni mala malica in definitivno ni za vsakogar, ki si vzame 5 minut časa. Vsekakor bi laik brez potrebnega predznanja zagotovo nekaj ustvaril s pomočjo omenjenih programov, vendar pa tu nastopi pomembno vprašanje »kako bo vse skupaj izgledalo«? Nikar se ne precenjujte in zadeve v katerih niste vešči, raje prepustite usposobljenih osebam.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: