Pravilen postopek pri obrezovanju žive meje

Pri obrezovanju žive meje s škarjami je ključno slediti pravilnemu postopku. Letni prirast poganjkov s škarjami za živo mejo obrežite za približno dve tretjini, pri čemer tretjino pustite, vendar le na straneh. Glavne poganjke na vrhu pustite rasti, dokler živa meja ne doseže želene višine. Pomembno je, da se zavedate, da nepravilno oblikovane žive meje zahtevajo intenzivnejše obrezovanje za pomladitev. Pri igličastih živih mejah je treba paziti, saj se po intenzivnem obrezovanju ne bodo več zarasle v oleseneli del.

Vsak rez je priložnost za novo oblikovanje – škarje vam pomagajo uresničiti vaše vrtnarske sanje.

Pozornost pri obrezovanju in alergijske reakcije

Pri obrezovanju nekaterih rastlin, kot so tuja ali tisa, je potrebna previdnost zaradi možnih alergijskih reakcij. Nosite zaščitne rokavice, da se izognete morebitnim draženjem kože.

Idealno vreme za obrezovanje žive meje

Izvajanje obrezovanja žive meje ni priporočljivo pri visokih temperaturah in močni sončni svetlobi, saj lahko to privede do izsušitve in odmiranja na mestih rezanja. Enako velja tudi za nizke temperature; v hladnih pomladnih dneh se izogibajte obrezovanju, saj se rane celijo počasi, in manjše veje postanejo bolj lomljive zaradi mraza. Vedno izberite optimalne pogoje, da zagotovite uspešno obrezovanje vaše žive meje.

Pravilno obrezovanje žive meje

Pri obrezovanju žive meje je ključno, da izberete ravno linijo ali rob, ki je vzporeden z živo mejo. To lahko dosežete z uporabo roba trate ali drugih ravni odsekov. Alternativno lahko napeljete vrvico, ki vam bo služila kot vodilo. Pomembno je, da držite rezalnik za živo mejo vodoravno, in občasno se oddaljite, da preverite, ali je rezanje potekalo v ravni črti.

Oblikovanje žive meje v obliki trapeza

Da preprečite ogolitev spodnjih vej žive meje, pri obrezovanju uporabite obliko trapeza. Spodnji del naj bo širši, zgornji pa ožji, kar bo omogočilo več svetlobe za spodnji del rastlin. Pomembno je, da se izognete obliki, kjer je spodnji del ozek in zgornji širok, saj bi to lahko privedlo do senčenja spodnjega dela žive meje.

Pravilno obrezovanje po sajenju

Po sajenju žive meje se je pomembno izogibati takojšnjemu obrezovanju. Začnite z oblikovanjem šele drugo leto. Pri tem pazite, da glavni poganjek ostane nepoškodovan, dokler živa meja ne doseže želene višine. V prvem letu skrajšajte vse ostale poganjke za polovico, kar bo spodbudilo zdravo rast in oblikovanje žive meje.

Članki iz iste kategorije: