odstranitev DPF filtra

DPF filter zmanjšuje izpuste vašega vozila

Vsak posameznik lahko naredi nekaj dobrega za okolje. Tu seveda nimamo v mislih samo ločevanja odpadkov in ostalih okoljskih racionalizacij, kot je na primer uporaba biorazgradljivih vreč, temveč tudi opremljanje jeklenih konjičkov z okolju prijaznimi dodatki oz. elementi. Še vedno namreč velja, da največ škode naredijo prav škodljivi plini avtomobilov, ki počasi, a vztrajno razjedajo ozonsko plast.

DPF filter zmanjšuje količino škodljivih izpustnih in sajastih delcev ter na ta način krči svoj ogljični odtis. Več o tem, kako DPF filter deluje, si lahko preberete na naslednji povezavi: https://www.veckonjev.si/odstranitev-dpf-filtra/. Delovanje naprave je sicer kompleksno in vključuje številne stopnje, v grobem pa gre za to, da senzorji v ohišju naprave merijo pretočnost filtra. Ob zaznani potrebi oz. zamašitvi filtra elektronika znotraj naprave prične s postopkom regeneracije ali samočiščenja.

Čistejši izpuhi za čistejše okolje

Čistilni element za trde delce, imenovan tudi DPF filter, je v desetih letih močno pridobil na veljavi. Predvsem pri vozilih na dizelsko gorivo, kjer je izločanje saj in pepela še toliko bolj intenzivno, le-ta omogoča filtriranje zraka in posledično čistejše izpuhe. Izpušni plin se namreč pred izpuhom v zrak še enkrat vrne v izgorevalno komoro, kjer se odstranijo saje in ostali škodljivi delci. Sistem regeneracije je izredno kompleksen in zahtevnejši za vzdrževanje, o čemer bomo spregovorili v nadaljevanju.

odstranitev DPF filtra

DPF filter: kakšen je potek čiščenja?

Regeneracija filtra je naraven proces delovanja vozila in poteka s pomočjo toplote, ki nastane kot stranski produkt izgorevanja znotraj motorja. V nekaterih primerih doseže temperaturo tudi do 600 stopinj Celzija. Tak način regeneracije imenujemo tudi pasivna regeneracija. V primeru, da ta proces ni bil uspešen, je potrebno izvesti aktivno regeneracijo. Vendar pozor! Zaradi visoke obremenjenosti vozila je potrebno vozilo za čas čiščenja filtra nujno parkirati na ognjevarno mesto.

odstranitev DPF filtra

Med delovanjem DPF filter izloča velike količine vročena izpušnega zraka, kar lahko privede do spontanega vžiga trave ali drugih površin. V primeru, da voznik rdeče lučke, ki sveti na armaturni plošči, ne upošteva, bo vozilo ugasnilo, kar je še posebej nevarno, če se z vozilom nahajate na avtocesti.

Zakaj je pomembno, da izberete izkušenega mojstra?

Kot že rečeno, je regeneracija elementa pomemben proces, ki vpliva tudi na vašo splošno varnost v prometu. Zavedati se je potrebno, da vozila, kjer poteka regeneracija, ni lahko premakniti z mesta, saj se motor popolnoma ustavi. Zato je še kako pomembno, da sporočilo o nujni ustavitvi vozila zaradi regeneracije dobite pravočasno. V primeru nestrokovne namestitve, napačnega programiranja in ob neustrezni uporabi opreme, lahko to povzroči nepopravljivo škodo na vozilu. Preprogramiran motor ima odstranjeno dtc napako, kontrolna lučka zato ne deluje pravilno in vas ne opozori na težavo v motorju. Zato svetujemo, da za izvajalca izberete izkušenega mojstra, ki dobro pozna vse pasti nepravilne namestitve.

Članki iz iste kategorije: