Domena – spletni dom

Spletni naslov, na katerem je postavljena spletna stran, označujemo z izrazom domena. Ta je sestavljena iz poddomene, imena domene ter domenske končnice. Daleč najpogosteje uporabljena poddomena je www, ime domene je tesno povezano s samo spletno stranjo, izbira domenske končnice pa v večini primerov zavisi od ciljnih obiskovalcev.
Vsaka domena je unikatna, kot tako pa jo ima lahko na svoje ime registriran zgolj en nosilec. Ta je lahko fizična ali pravna oseba. Če je torej nekdo registriral domeno moja-domena.si, je ne more registrirati nihče drug, lahko pa registrira moja-domena.com ali mojadomena.si.domena
Nosilec domene le-to registrira za obdobje od enega do petih let (za nekatere vrhnje domene velja obdobje od enega do desetih let), po pretečenem obdobju pa mu pripada pravica, da domeno podaljša. Tudi obdobje podaljšanja je lahko krajše ali daljše, vsekakor pa ne more biti krajše od enega leta.
In če se posameznik domene odloči, da domene ne bo podaljšal? Potem domena, ko poteče, za nekaj časa preide v stanje, ko je nihče ne more registrirati, nosilec pa jo še vedno lahko podaljša. To stanje imenujemo karantena. Trajanje karantene je odvisno od domenske končnice, npr. za .si domene velja, da vsaka pretečena domena ostane v njej 30 dni, v tem obdobju pa jo trenutni nosilec lahko podaljša brez dodatnih stroškov. Medtem ko je za .com ali .net domeno pravilo drugačno, saj točno trajanje karantene zavisi od posameznega registrarja, s podaljšanjem, ko je domena enkrat že potekla, pa so povezani tudi visoki stroški. V kolikor imate torej registrirano .com ali .net domeno, je vsekakor zelo pomembno, da je ne pozabite pravočasno podaljšati. V primeru .si domene pa so skrbi najverjetneje odveč.

Zapisali smo, da je izbira domenske končnice odvisna od ciljnih obiskovalcev. Če bodo vaši ciljni obiskovalci iz Slovenije, je smiselno registrirati domeno s končnico .si, za praktično vsak spletni projekt pa sta primerni tudi domenski končnici .net in .com, saj so ju spletni uporabniki navajeni in ji tudi zaupajo. Podobno velja tudi pri drugih situacijah – za spletno stran v nemškem jeziku je smotrno registrirati nacionalno domeno .de, za stran v italijanskem jeziku domeno .it, za stran v francoskem pa .fr.
Mnogo več nasvetov, povezanih z registracijo domene, boste našli na spletni strani http://registracijadomen.pw/.

Članki iz iste kategorije: