Ultrazvok trebuha kot diagnostična metoda

Strokoven ultrazvok trebuha predstavlja varno in nebolečo metodo za diagnosticiranje različnih bolezenskih simptomov, pri čemer radiologi uporabljajo majhno sondo, ki jo premikajo po koži, pri tem pa na zaslonu spremljajo slike organov in drugih struktur, ki jih ustvarja

Visokofrekvenčno ultrazvočno valovanje, ki potuje od sonde skozi nanešen gel na koži in v telo.
Strokovnjaki v specializirani kliniki Ultralab pri pregledu preverjajo zdravje trebušnih organov, ugotavljajo vzroke bolečin in bolezenske spremembe, skrbno sledijo razvoju bolezni in preverjajo učinke zdravljenja. Če želite hitro ultrazvok trebuha čakalne vrste v kliniki v Ljubljani so zelo kratke, saj je ambulanta samoplačniška. Če imate sklenjena določena zavarovanja, se na pregled lahko naročite tudi z napotnico.

Ultrazvok trebuha: čakalne vrste v samoplačniških ambulantah

Če se soočate z bolečinami v predelu abdomna, je najbolje, da obiščite zdravnika, še posebej, če gre za nenadne bolečine, ki jih poprej niste imeli. Osebni zdravnik vam bo na podlagi strokovnega mnenja napisal napotnico, ki jo boste lahko koristili v izbrani ambulanti, vendar je pri tem pomembno vedeti, da boste na pregled čakali lahko tudi do nekaj mesecev, še posebej, če ne gre za nujno stanje.

ultrazvok

Na drugi strani pa se lahko odločite za hitrejšo rešitev in ultrazvok trebuha opravite v zasebni specialistični ambulanti, kjer boste na podlagi samoplačniškega pregleda prišli zelo hitro na vrsto. V ceno za pregled ni vključena le preiskava, temveč tudi konzultacija z zdravnikom specialistom, ki vam bo natančno razložil vaše izvide, vam svetoval pri zdravljenju in pomagal pri izbiri nadaljnjih diagnostičnih metod.

Kdaj je smiselno opraviti ultrazvok trebuha?

Preiskava z ultrazvočnim valovanjem odkriva nepravilnosti, iz katerih izhaja različna bolezenska simptomatika v predelu trebušnih organov, kot so ledvice, jetra, žolčnik in žolčni kanali, trebušna slinavka, vranica, abdominalna aorta in druge krvne žile v abdomnu.

Strokovno opravljen ultrazvok trebuha se uporablja za diagnosticiranje različnih stanj, kot so bolečine v abdomnu, nenormalno delovanje jeter, povečan organ v predelu abdomna, ledvični in žolčni kamni ter anevrizma abdominalne aorte. Strokovnjaki pregledajo tudi nadledvično žlezo, sečila, maternico, jajčnike in prostato.

Kako se pripraviti na ultrazvok trebuha?

Na samem pregledu je priporočljivo, da nosite udobna in bolj ohlapna oblačila. Priprave na pregled so odvisne tudi od tega, kateri del organov v abdomnu bodo radiologi pregledali. V splošnem pa je pomembno, da ste pred pregledom tešči vsaj 8 ur, pri tem pa morate ostati dobro hidrirani, zato pijte navadno vodo, da boste imeli poln sečni mehur. Dan preden boste odšli na ultrazvok trebuha, pa uživajte lahko prebavljivo hrano, zato da boste imeli čim manj plinov v črevesju.

Članki iz iste kategorije: