Prenosni računalniki skozi zgodovino

Tehnologija je v zadnjih letih močno napredovala. Vse od časa, ko so strokovnjaki ustvarili prvi računalnik, v javnost dali svetovni splet, je nastala prava človeška revolucija, ki smo si jo lahko včasih predstavljali le v sanjah. Dandanes praktično nič ni nemogoče. Življenja in dela si brez računalnika ne znamo predstavljati. Praktično kjerkoli smo že, vedno so tukaj računalniki. Še bolj pa se je uporaba računalnika približala posameznikom z izumom prenosnega računalnika. Prenosni računalniki so namreč postali osebni računalniki, ki jih lahko nosimo praktično kamorkoli.

Kako so se razvili prenosni računalniki?

Prenosni računalniki so bili predmet velikih izumiteljev, ki so želeli človeštvu ponuditi nekaj več. Najbolj znan je bil prav gotovo koncept iz leta 1970, Dynabook od Alana Kaya, razvit pod Xerox PARC. Kljub vsemu koncept ni prišel v realnosti in je prvi prenosnik nastal izpod rok strokovnjakov, ki so ga poimenovanli Osbourne 1. To se je zgodilo leta 1981, kjer so uporabljali CP/M operacijski sistem. Razlika od današnjih prenosnikov je bila ta, da Osbourne 1 ni bil sposoben imeti lastne baterije, marveč je moral biti priključen na elektriko. Bil je izjemno težek in velik, imel pa je tanek CTR monitor.

Kasneje je bil leta 1983 predstavljen Compaq prenosnik. Vse to se je zgodilo v času, ko je IBM-ov osebni računalnik pravzaprav postal standardna platforma. Odlikoval se je po lažji nosljivosti od prehodnika, deloval pa je na akumolator. Imel je MS-DOS operacijski sistem. Prenosni računalniki so si kasneje sledili po naslednjem zaporedju:

1983 Epson HX-20
1979-1980 GRID Compas 1101
1987 IBM PC Convertible
1989 NEC UltraLite
1989 Macintosh Portable

Sledila je precej moderna doba, kjer je leta 1991 Apple predstavil PowerBook serije. Kasneje je IBM izdelal Thinkpad 700C, ki je bil izjemno podoben Applovim računalnikom. Prava prelomnica pa je bilo poletje 1995, ko se je pojavil pravi naval novih prenosnih računalnikov. Imeli so številne izboljšave, in sicer:

odlične baterije (lažje in bolj zmožne)
dobre procesorje, ki so bili varčni
izboljšan trdi dik za shranjevanje več podatkov
napredek pri internetni tehnologiji

Vse to je prineslo izboljšave in takšne prenosne računalnike, kot jih poznamo dandanes. Trend se nadaljuje in vse bolj so prenosni računalniki zamenjali stacionarne. S tem so spremenili naše delovno okolje in prinesli ogromno prednosti v vsakodnevnem življenju.

Članki iz iste kategorije: