Kokosovo olje je naravno zdravilo

Tistkososovo-olje-3i, ki so privrženci naravne in zdrave prehrane, veliko pozornosti namenjajo tako uživanju »temnih« in »neprocesiranih« ogljikovih hidratov kot tudi uživanju kakovostnih maščob. Tu se izogibajo vsem maščobam živalskega izvora in marsikdo se zaradi njih odreče mleku in mlečnim izdelkom, jesti živalsko maščobo v »čisti« obliki torej kot mast, pa se sliši že skoraj greh. Vendar pa nikjer ne piše, da so zdrave vse maščobe rastlinskega izvora –tudi transmaščobe lahko izvirajo iz rastlinskih maščob, ki pa so seveda precej obdelane.


Kakor koli: če želite uživati zdrave maščobe, imate na voljo kar nekaj različnih olj, ki veljajo za izjemno zdrava, na primer oljčno, bučno in kokosovo olje, pa tudi kikirikijevo, sezamovo in podobno – če jih le lahko dobite v njihovi pristni in naravni, torej bio različici.

kososovo-olje-2

Zakaj je kokosovo olje nekaj posebnega?

V prvi vrsti lahko rečemo, da je kokos nekoliko drugačen sadež že sam po sebi. Tisto, čemur pravimo kokosov oreh, je namreč sredica velikega zelenega plodu, iz katerega kokosov oreh izluščimo. Podobe iz risank, kjer na palmah visijo rjavi trdi kokosi, so popolnoma zgrešene. Ko oreh odpremo, je v njem belo meso, ki je precej mastno, in iz katerega iztisnejo olje. Preostanek notranjosti pa zapolnjuje tekočina. Ne, to ni kokosovo mleko, temveč kokosov sok, ki je precej lažji, ker vsebuje veliko maščob pa se pri iztiskanju soka iz sadeža vedno naredi tudi plast »smetane«. Težava je torej predvsem v izrazih in v videzu kokosovih produktov. Ne govorimo o mleku, temveč o soku, saj gre za rastlinski izvor, mleko pa je produkt živali oziroma sesalcev. In potem govorimo o olju, kljub temu da je maščoba gosta in bela kot mast…

Kokosovo olje je zdravo!

Zakaj je kokosovo olje zadnja leta tako priljubljeno? Razlog, da ga ljudje uporabljajo za vse, celo za peko palačink in cvrtje krofov, je nekoliko v tem, da pusti v jedeh svojevrsten okus, najbolj pa seveda prepriča dejstvo, da gre za zdrave maščobe. Kokosovo olje vsebuje tako nasičene kot nenasičene maščobe, njegov glavni adut pa je lavrinska kislina. Ta je izjemno cenjena zaradi svojih zdravilnih učinkov, saj deluje tako protibakterijsko kot protivirusno in protiglivično.

kososovo-olje-1

Je torej naravni antibiotik, hkrati pa še zdravilo za viroze in bakterijske okužbe, s katerimi imamo ljudje ravno tako nemalo težav. Bogato je z vitamini B, C in E, zato ga ne uporabljamo zgolj za prehrano, temveč tudi za nego kože in las. In če vemo, da se priporoča vsem, ki imajo težave s povišanih holesterolom, hkrati pa lahko z njim celo razkužimo kakšno površinsko rano in zmanjšamo vnetje, potem je jasno, da je kokosovo olje resnično superživilo, na katerega velja staviti.

https://www.youtube.com/watch?v=F7pmBaG7qfQ

Članki iz iste kategorije: