Depresija? Test poda hitre odgovore

Depresija je ena najbolj razširjenih psihičnih bolezni, s katero se srečujejo posamezniki v najrazličnejših življenjskih obdobjih. Pojavljati se prične že pri najstnikih, je izjemno značilna za odraslo dobo, ne izgine pa niti v starosti. Opažamo jo tako pri moških kot pri ženskah, pa čeprav v laični javnosti velja, da so ji ženske bolj podvržene – tako je morda zato, ker te pogosteje spregovorijo o svoji težavi, ali pa zaradi tega, ker že sicer veljajo za bolj krhke. Povedati velja, da ni tako – tudi ženske so enako psihično močne kot moški, včasih celo še bolj. Je pa res, da so običajno veliko bolj čustvene in precej bolj čuteče. Kar čutijo, čutijo z vsem bitjem.

Se depresija ugotovi hitro? Obstaja test?

Da bi se depresija kot psihična motnja, ki zahteva obravnavo in zdravljenje, lahko zagotovo diagnosticirala, je vsekakor potrebno obiskati strokovnjaka. Psihologi, psihoterapevti in tudi psihiatri uporabljajo podobne metode, s katerimi ugotovijo, ali je pri posamezniku res nastopila depresija. Test, ki ga lahko opravite tudi sami in vas sprašuje po različnih občutjih, pa boste brez težav našli marsikje na spletu. Odgovoriti je potrebno na vprašanja z izbiro in hitro se izkaže, ali je možnost, da je vaša samodiagnoza pravilna – seveda pa mora test opraviti tudi strokovnjak, ki se ga bo lotil precej bolj poglobljeno. Reči, da je depresija razlog, da se ne počutite dobro in ne vidite smisla, je namreč preveč splošen. Poleg te obstaja še mnogo drugih težav, ki bi jih posameznik ravno tako lahko ocenil kot znake depresije. Nenazadnje tudi ni nujno, da strokovnjak vaš test potrdi – morda sploh ni posredi depresija, ampak tudi kaj povsem fizičnega, na primer hormonske motnje, zaradi katerih se počutite povsem na tleh.

Se torej ukvarjate s tem, ali vas muči depresija? Test, ki ga najdete na spletu, je lahko eden od pripomočkov za ugotavljanje vašega stanja. Če se pri njem izkaže, da imate težavo, pa se je nujno posvetovati še s strokovnjakom oziroma obiskati psihoterapevta. Ta bo poskrbel za strokovno in nepristransko oceno ter pomagal do pravilne diagnoze. Če se depresija potrdi, boste namreč potrebovali pomoč in zdravljenje – brez ukrepanja namreč ne gre.

Članki iz iste kategorije: