Prednosti in slabosti dela od doma

Ljudje smo si različni. Nekateri si ne morejo niti predstavljali, da bi delali od doma, saj vedo, da zaradi nediscipliniranosti ne bi kaj veliko postorili. Spet drugi pa sanjajo o takšnem delu, saj jim je pisano na kožo. Zato bomo danes napisali nekaj nasvetov o delu na domu, predvsem pa bomo omenili njegove prednosti in slabosti. Še več informacij o poslovnem svetu pa vam bodo ponudili nasveti na Poslovnik.si.

Vsi plusi dela od doma

Na delo se vam ni potrebno voziti

Ne samo, da boste z delom doma prihranili dragoceni čas, obenem boste privarčevali tudi lep kupček denarja, ki bi ga sicer namenili različnim oblikam prevoza. Da o manjšem stresu niti ne govorimo.

Večja prilagodljivost

Z delom od doma si lahko privoščite, da delate v tistem delu dneva, ko ste najbolj produktivni, nosite lahko oblačilo, v katerem se najbolje počutite, obenem pa delate po sistemu, ki vam najbolj ustreza.

Manj motenj iz okolja

Čeprav se tudi doma ne morate izogniti vsem motnjam, pa jih lahko veliko lažje kontrolirate kot pri delu s sodelavci, šefi in drugimi motečimi dejavniki v pisarni.

Manj stresa

Pri delu od doma lahko veliko bolj učinkovito vplivate na stres. Če se nabere vsega preveč, si enostavno vzamete nekaj minut časa zase, nato pa nadaljujete z delom.

Boljše ravnotežje med delom in privatnim življenjem

Veliko ljudi naravnost trpi, ko išče načine, kako enakomerno uravnotežiti delo v službi s privatnim, družinskim življenjem. Pri delu od doma pa boste omenjeno ravnotežje vzpostavili na veliko lažji način.

Kaj pa minusi dela od doma?

Samodisciplina

Za delo od doma boste potrebovali dobro merico samodiscipline in motivacije. Vstati boste morali ob primerni uri in pričeti z delom. Poležavanje do poznih dopoldanskih ur vsekakor popolnoma odpade.

Osamljenost

Takšno delo bo za ljudi, ki radi delajo v družbi drugih, zagotovo precej osamljeno. Seveda pa je to odvisno od človeka do človeka.

Težko je prekiniti z delom

S tem, ko boste delali od doma, boste svoje delo lahko potegnili v pozne večerne ure, saj se ne boste znali »odklopiti«.

Težje boste gradili dobra medsebojna razmerja

Saj veste, razmerja na daljavo se ne obnesejo, zato boste mogoče težko vzpostavili pozitiven stik s sodelavci in strankami.

Večja možnost izgube stika s stroko

Ljudje v pisarni so stalno v stiku z razvojem stroke, saj se učijo od sodelavcev in nadrejenih. Tisti, ki delajo od doma, se morajo zato še posebej potruditi, da bodo ostali v koraku z najnovejšimi znanji.

V službi ali doma? Želimo vam pametno odločitev in prijetno delo!

Članki iz iste kategorije: