Dnevna soba

Načrtovanje dnevne sobe

Dnevna soba je mnogo več kot prostor, v katerem se zvečer vržemo na kavč in prižgemo televizijo. Je prostor, ki je namenjen vsem družinskim članom in tudi prijateljem, ter v katerem preživimo precejšen del svojega aktivnega časa, zato je načrtovanje dnevne sobeključnega pomena za kasnejše dobro počutje v domu.

Dnevna soba

Načrtovanje dnevne sobe glede na uporabo

Res je, dnevna soba je lahko le prostor, kjer zvečer gledate televizijo – v tem primeru se z njenim videzom verjetno ne boste obremenjevali. Če želite več kot to, pa bo potreben tehten razmislek.
Boste v dnevni sobi gostili obiske? Potem bo načrtovanje dnevne sobe usmerjeno predvsem v sedežno garnituro primerne velikosti in dovolj veliko klubsko mizico. Pri roki bodo morali biti kozarci, krožniki za prigrizke in skodelice za kavo, zato velja v dnevno sobo namestiti tudi omaro, v katero boste vse to spravili. V dnevni sobi, kjer bo gostom prijetno, se bo hkrati treba znebiti motečih elementov, ki otežujejo družaben pogovor – pri tem imamo v mislih predvsem televizijo, ki naj bo spravljena v omari ali za vratci.

Dnevna soba

Kadar bo služila manjšemu številu »domačih« ljudi, je lahko načrtovanje dnevne sobe popolnoma drugačno. Ne potrebujete centralnega dela, okoli katerega bo potekalo vse dogajanje, temveč se lahko osredotočite na ustvarjanje več majhnih, prijetnih in nekoliko bolj zasebnih kotičkov. Velika sedežna garnitura v enem kosu vam ne bo prišla prav, veliko bolje bo poskrbeti za individualne fotelje ali zofe. Tako boste lahko v enem delu dnevne sobe ustvarili prijeten kotiček za branje, v drugem za poslušanje glasbe, v tretjem za ustvarjanje … Vsekakor poskrbite, da bo imel vsak družinski član svoj kotiček in svoj udoben »sedežni element«, sicer bo hitro prišlo do sporov, kdo bo sedel kje.

Dodatki in dekoracija

Pri načrtovanju dnevne sobe je potrebno pomisliti na vse tisto, kar bomo v njej počeli, ter vse tisto, kar naredi bivanje v njej prijetno, pa tudi same arhitekture doma ne gre zanemariti – od vsega tega je odvisno, kako bomo razporedili pohištvo in druge elemente. Poglejmo si nekaj primerov: sedežne garniture ne moremo postaviti tako, da ovira prehod do izhoda v atrij ali na balkon; kavča za počitek ne moremo namestiti tja, kjer rad vleče prepih; kavč za gledanje televizije mora biti primerno oddaljen od televizije glede na velikost ekrana; kavč mora biti primerno postavljen za dober zvok iz zvočnikov glasbenega sistema ali hišnega kina … Prav tako vam pride prav tudi bluetooth zvočnik.

https://www.youtube.com/watch?v=WE00c68b8Nk

Da bi bilo načrtovanje dnevne sobe uspešno, razmislite tudi o razsvetljavi. Ta je za dobro počutje nujna, včasih jo zahteva posamezna aktivnost (na primer branje), spet drugič pa je potrebna zgolj za ustvarjanje vzdušja. V tem primeru vam pridejo prav lestenci. Prepričanje mnogih ljudi, da je dovolj razsvetljava s stropno svetilko, je zato zagotovo iz mode.

Nazadnje pride na vrsto dekoracija. Marsikdo ob tem pomisli na kakšno preprogo, svečnik, okrasno blazino ali okvir za sliko. Mnogo pomembnejše pa je nekaj drugega: rastline! Tudi če niste ljubitelj rož, jih vključite v svoj dom, saj bodo dale dnevni sobi življenje in svežino ter tudi dejansko čistile zrak in skrbele za dovolj vlage. To pa seveda pomeni, da mora načrtovanje dnevne sobe predvideti tudi prostore, kjer boste imeli lončnice – velike in majhne.

 

 

Članki iz iste kategorije: