Kadar SSD disk zataji

Veliko ljudi na diske shranjuje veliko količino podatkov, ki so velikokrat službeni ali kako drugače pomembni za življenje. Zaradi prostornosti diskov, ki so zmožni shraniti veliko več kot nekdaj, se v času hitrega pretoka informacij lažje znajdemo. Kadar disk zataji in ne deluje več, je največje vprašanje, kako bomo z njega dobili svoje dragocene podatke. Informacijska doba ima tako dobro in tudi slabo stran.SSD disk reševanje podatkov

Kako pride do okvare diska?

Do okvare SSD diska lahko pride kljub temu, da le ta nima mehaničnih delov. Za lažje razumevanje, kako se podatki pridobijo iz okvarjenega podatkovnega medija, je dobro vedeti, kako se okvara zgodi. Pri SSD diskih največkrat zatajijo elektronski deli. Okvarijo se na primer kondenzatorji, prekine se lahko dovod energije ali pa se okvari krmilniški čip. Za pojav morebitne okvare je pomembno tudi, koliko je disk star. Diski se seveda redkeje okvarijo čisto na začetku svoje življenjske dobe, kar je dobro vedeti, preden se odločimo za nakup rabljenega diska.

Vzdržljivost SSD diskov

Ne glede na količino zapisanih podatkov dnevno, bi morala življenjska doba diska trajati deset let in dlje. Ni nekega napovednega dejavnika, po katerem bi lahko določili natančno življenjsko dobo diskov. Elektronske komponente diska preprosto po nekem času ne delujejo več. Ko se to zgodi, pa je dobro vedeti kaj naprej.

Pridobivanje podatkov iz SSD diska

SSD disk

Uporabnik se lahko posluži določenih plačljivih programov, s katerimi je mogoče podatke pridobiti z okvarjenega diska. Vendar ti niso stoodstotno zanesljivi. Tako lahko porabite veliko denarja za ničen učinek. Če vam torej ne uspe pridobiti podatkov z diska, boste morali poiskati pomoč. Lahko na primer pokličete proizvajalca vašega diska in ga povprašate glede primernega servisa v vaši bližini. Prav tako lahko obiščete zanesljivega serviserja, ki vam bo znal svetovati glede težav. Seveda pa je preventiva boljša kot kurativa, zato je priporočljivo, da imate backup disk, kamor sproti nalagate kopije pomembnih podatkov.

https://www.youtube.com/watch?v=VqYtFQedauA

Članki iz iste kategorije: