Soba za pobeg se lahko ustvari tudi doma

Ena izmed zelo priljubljenih izbir za razna praznovanja in druženja s prijatelji je soba za pobeg oziroma escape room. Za kaj sploh gre? V principu je soba za pobeg prostor, več prostorov, ali pa tudi cela zgradba, ki je namenjena prav posebni igri. V njej se določeno število ljudi zapre v prostor, ti pa morajo nato v prostoru najti najrazličnejše namige in rešiti cel kup nalog ter zagonetk, da lahko najdejo ključ, ki odpira vrata in tako omogoča pobeg iz prostora.escape-room-soba-pobega
Soba za pobeg je precej priljubljeno razvedrilo tudi pri nas, in čeprav je večina sob namenjena odraslim, si tovrstne igre želijo tudi nekoliko večji otroci (recimo nekje od desetega leta dalje). Tem je povsem enostavno ustreči in jim za kakšno rojstno dnevno zabavo namesto iskanja zaklada pripraviti igranje pobega. Pravzaprav doma ustvarjena soba za pobeg sploh ni zapletena stvar in potrebnega je le nekaj načrtovanja in domiselnosti, pa bo igra na rojstnem dnevu vašega otroka popolna.

In kako se lotiti priprav?

Vedno je najbolje najprej določiti temo za sobo. Izberite jo glede na to, kaj je med otroci trenutno priljubljeno, kaj jih zanima, kaj je »kul«. Izbira teme je pomembna zato, ker se morajo nanjo nanašati vse naloge in vsi predmeti, ki se bodo zanjo uporabljali. Če se odločite za izbor tematike, povezane z nekim filmom, glasbeno skupino ali podobno, potem se velja o tematiki najprej nekoliko informirati na spletu, da ne boste kje udarili mimo in morda celo mislili, da je pravilen odgovor nekaj, kar je napačno. Seveda pa se lahko odločite tudi za bolj splošne teme, če so vam te bližje. Lahko se poigrate s starim Egiptom, vesoljem, priljubljenimi svetovnimi prestolnicami in tako naprej. Glavno je, da bodo uganke in naloge zanimive.
Soba za pobeg mora biti opremljena v skladu s tematiko, prav tako pa morajo biti v njej odgovarjajoči rekviziti. Da ne bo preveč dela, je najbolje izbrati kakšno sobo, ki je ne uporabljate veliko, na primer prostor v kleti ali manjši kabinet, iz katerega lahko enostavno odstranite pisalno mizo in omaro. Nato namestite v prostor stvari, ki odgovarjajo igri. Bodite domiselni – če se odločite za Stari Egipt poskrbite za poster piramid, za vedro »puščavskega« peska, kakšen kipec mačke, preprogo na tleh, zvitke »papirusa«, palmo iz oaze (lončnico) in podobno. Nekaj rekvizitov boste seveda morali z malo spretnosti in umetniških materialov izdelati tudi sami.

Nazadnje pridejo na vrsto naloge in uganke. Pomagajte si s spletom, zbirkami nalog iz logike, raznimi ugankami iz risank in filmov … Gotovo se boste domislili marsičesa, kar bo otroke tako nasmejalo kot spodbudilo k napenjanju možganov, zabava v vaši domači sobi za pobeg pa bo najboljša, kar jih je kadar koli bilo.

Članki iz iste kategorije: