čiščenje

Čiščenje greznic

Greznica je dvo ali tri komorna struktura, ki ohranja odplake toliko časa, da se pretvorijo v blato na dnu rezervoarja, kjer jih delno razčlenijo bakterije. Preostala tekočina v posodi potem odteka iz rezervoarja z odvodno cevjo. Septični sistem je treba redno vzdrževati in pregledovati, saj to lahko podaljša življenjsko dobo le- tega. Čiščenje greznic je treba opraviti vsakih 3 -5 let, odvisno od količine porabe vode v gospodinjstvu, obstaja pa splošno pravilo, da več ljudi, ki uporabljajo septični sistem, poveča pretok vode in s tem hitreje napolni greznico, kar pomeni pogostejše črpanje.čiščenje
Za pravilno in čim daljše delovanje septičnega sistema je pomembno pametno ravnanje z vodo, saj mu lahko poraba manj vode podaljša življenjsko dobo. Zato je treba paziti, da se vse pipe, ki puščajo vodo, čeprav na videz zelo počasi, hitro zamenjajo. Na takšen način se namreč lahko ustvari 15 do 20 litrov odpadne vode na dan. Čiščenje greznic (http://www.komunalnestoritve.si/ciscenje-greznic/) je nujno v primeru, da je ta prepolna, včasih pa to storimo tudi če pride do težav ali blokad v sistemu. V septični sistem se ne sme izpirati ničesar drugega, razen toaletni papir. Vse ostalo, kot so plenice, cigaretni ogorki, kavna usedline, tamponi, kondomi, mast ali olja ne spadajo vanj, in lahko povzročijo zamašitev, ki lahko povzroči kar nekaj preglavic. Zamašitev se običajno pokaže kot počasno odtekanje vode iz umivalnikov in stranišča. V primeru, da je greznica res zamašena, obstaja možnost, da sami odpravimo zamašitev s tem, da dodamo bakterije, ki se obnašajo kot kislina in bodo prebavile blokado, ki se je razvila. V nobenem primeru pa se ne smejo dodajati kemikalije, saj te ne storijo drugega, kot da sprostijo blato in omogočijo, da gre dalje po sistemu, kar lahko stvari le še poslabša. Da bakterije opravijo svoje delo lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od tega, koliko odpadka se je nabralo v greznici in če je sistem že starejši in je bil zanemarjen lahko vse skupaj traja tudi do tri tedne. Te bakterije pa so popolnoma varne in ne bodo škodile sistemu.
Če težave ne izginejo in se okoli mesta, kjer je greznica, pojavlja neprijeten vonj ali se pojavljajo mokre površine pomeni, da je greznica prepolna. Za rešitev tega problema je treba poklicali službo, ki bo izvedla praznjenje greznice in poleg tega tudi pregledala, v kakšnem stanju je sistem in kje se je pojavila težava.

Članki iz iste kategorije: