Brez mozoljev, z ravnimi zobmi in lepimi ušesi

Nemalo najstnikov bolj ali manj kritično opazuje svoje telo. Verjetno ga ni med njimi, ki se ob prebujanju hormonov ne bi srečal z mozoljčki. Vse pogosteje so kritični tudi do svojih ne v vrsto postavljenih zob. Zbadanje in zasmehovanje spremljajo štrleča ušesa. A k sreči je pomoč tu in problemi so rešljivi.

Akne navadno izginejo

Po nekaterih podatkih naj bi imelo kar štiri petine najstnikov težave z aknami. Največkrat gre za blage oblike. Specialistka dermatovenerologije mag. Metka Adamič, dr. med.: »Pojavijo se ogrci na čelu, nosu in bradi, sem in tja pordela bunčica ali ognojen mozolj – dovolj, da te spravijo ob pamet, ko se pogledaš v zrcalo. Dekletom naznanjajo prihod menstruacije, mladeničem poganjanje dlačic po bradi. Pri zadnjih je stanje večinoma najslabše okoli šestnajstega leta, pri dekletih pa že dve leti prej. Na srečo akne največkrat same izginejo do 25. leta. Najpogosteje se izražajo zgolj z blagimi simptomi, ki ne zahtevajo posebnega zdravljenja. Nikakor pa se jih ne lotevajte sami, ne preizkušajte spretnosti stiskanja in mrcvarjenja na svoji nežni koži! Spremembe lahko namreč omilimo oziroma celo odpravimo s pravilno higieno ter primerno kozmetično nego prizadetih predelov. Posvetujte se s svojim zdravnikom ali farmacevtom v lekarni, enkrat na mesec obiščite kozmetičarko, da vam opravi primerno nego in strokovno stisne ogrce.«

Previdno s kozmetičnimi izdelki

Aknam podobne spremembe na koži se lahko pojavijo tudi zaradi uporabe določenih kozmetičnih izdelkov ali stika z dražečimi snovmi, kot so olja in maščobe ter industrijske kemikalije. Pojavijo se lahko zaradi pretiranega sončenja. Stanje kože poslabšajo nekatere vrste hrane, stres, skrbi ter neprimerna oblačila, predvsem zelo oprijeta iz volne in sintetike.

Resne oblike aken

»Dermatolog vam lahko predpiše kremo z azelainsko kislino, gel s snovjo, podobno vitaminu A, losjon ali gel z benzoil peroksidom, ki pomagajo odmašiti izvodila lojnic in zmanjšajo koncentracijo bakterij. Prejeli boste natančna navodila o uporabi in možnih stranskih učinkih (izsušitev, luščenje kože). Lahko vam predpiše antibiotik, ki ga nanašate lokalno. Pri hujših oblikah aken vam bo predpisal antibiotik v obliki tablet, ki zmanjšajo količino bakterij v izvodilih lojnic in zmanjšuje vnetje v koži. Za zdravljenje uporabljamo tudi ženske hormone ali pripravke, ki zmanjšujejo učinkovitost moških spolnih hormonov. Po isotertinoinu posežemo, ko akne ne odgovarjajo na drugo terapijo, vendar moramo bolnika seznaniti z možnimi stranskimi učinki in ga redno spremljati ter zdravljenje prilagajati doseženemu učinku.

Članki iz iste kategorije: