Naravni kamen

Naravni kamen – vsestransko lep in uporaben gradbeni material

Urejenost okolja, stanovanja in hiše je izjemno pomembna. Vse bolj se želimo približati naravi, kar pomeni, da je dobro uporabljati čim bolj naravne materiale pri gradnji. Zakaj? Naravni materiali izgledajo naravnost lepo in se čudovito podajo v naravi. Umetni materiali pa lahko videz narave povsem pokvarijo, saj niso tisti pristni. Naravno kamen je eden izmed vsestransko lepih in vrhunskih gradbenih materialov, ki da tisto potrebno piko na i celotni podobi. Naravni kamen je primeren tako za zunanje, kot tudi notranje površine. Poleg vsega se odlično uporablja za razne stenske ali pa talne površine. Navadno se naravni kamen uporablja za:

stopnišča
škarpe
terase
kleti
dvorišča
kamnite ograje
potke
notranje oblaganje sten


Kot smo že omenili, je sama uporaba vsestranska. Objekt oziroma okolico naredi prijetno na oko, saj je popolnoma v harmoniji z naravo. Naravni kamen je lep predvsem zaradi raznolikosti. Niti dva kamna nista enaka, kar da vedeti, da tudi narava ni enaka. Naravni kamen namreč svojo lepoto izžareva ravno zaradi teh nepravilnosti, živahnosti, naravne trdote in poroznosti. Tam, kjer je položen, da čudovito eleganco, očarljivost ter lepoto.

Naravno kamen na splošno delimo v tri skupine, in sicer metamorfne, magmatske in sedimentne. V kamnoseštvu pa se pojavlja vse več vrst naravnega kamna, katerega izberemo na podlagi izgleda ter seveda uporabe. Naravni kamen delimo v skupine, kot so:
granit
peščenjak
apnenec
marmor
skrilavec

Najbolj pogosto uporabljen je granit, ki je tehnično kvaliteten in bolj trd ter odporen v primerjavi z ostalimi kamni. Daje široko uporabnost ter seveda je v veliki meri cenjen zaradi odpornosti.

Naravni kamen se velikokrat uporablja za oblaganje hiš ter tlakovanih površin. Tako dosežete kar se da naraven videz in sovpadate z okoljem. Hkrati pa zagotovite dolgotrajnost ter čudovit izgled. Z navadnim kamnom nikakor ne morete zgrešiti.

Članki iz iste kategorije: