Zakaj so uporabni ležalni kamini?

Kamin je že od nekdaj asociacija za nekaj romantičnega, toplega in nekaj, kar daje pridih domačnosti. Na trgu dandanes poznamo veliko različnih vrst kaminov, ki se razlikujejo glede na prostor, ki ga potrebujejo, gorivo in seveda funkcionalnost. Pred samim nakupom se je zato potrebno dobro posvetovati, kakšen kamin si želite imeti.

Med vsemi kamini pa jih razlikujemo po načinu izgradnje – poznamo samostoječe, vgradne ali pa ležalne kamine. Mogoče je slednja vrsta kamina še dandanes najbolj udobna vrsta za vse, ki cenite domačnost in imate veliko prostora. Zakaj?

Ležalni kamini so že od nekdaj izjemno cenjena vrsta in so jih poznali že naši prastarši. Sedenje in samo ležanje od kaminu je vedno bilo izjemno prijetno, poleg vsega pa si pričaramo posebno vzdušje. Ljudje, ki bi v svoje stanovanje radi prinesli toploto in udobje, se vse bolj odločajo za ležalne kamine. Seveda pa je pri tem potrebno poudariti, da je zanje potreben prostor.

Kako so ležalni kamini sestavljeni? Narejeni so iz višjega in nižjega dela. Na slednjem je navadno ležišče, kjer se lahko udobno namestimo. Seveda so oblike povsem poljubne in odvisne od prostora. Že samo ležišče pa je iz zgornjega, ogrevalnega prostora, toplo in prijetno. Velikokrat je ležeči kamin narejen tako, da leži med samimi pregradnimi stenami in tako ogreva tudi druge prostore. Ležalni kamini nikakor niso primerni za prostore, ki so utesnjeni in majhni.

Ležalni kamini so sposobni ogrevati veliko prostorov, saj imajo velik izkoristek toplote. Velikokrat je najbolje (seveda je tukaj potrebno upoštevati navodila proizvajalca), da kurimo na bukova drva. Z njimi dosežemo dolgo gorenje in velik izkoristek. Ponavadi so narejeni tako, da jih z drvi polnimo le enkrat na dan.

Ležalni kamini so še posebej priporočljivi za ogrevanje velikega stanovanja jeseni oziroma pozimi. Ravno zaradi svoje velikosti in energetsko varčnostjo so narejeni tako, da se toplota oddaja tudi po tem, ko drva dejansko zgorijo. Torej, če se odločate za uporabnost, ogrevanje prostora in imate veliko prostora – potem so najbolj idealni ležalni kamini. Ne le, da se boste z njim greli, marveč boste lahko ob njem tudi ležali.

Članki iz iste kategorije: