laserski tiskalnik

Primerjava laserskega in inkjet tiskalnika

laserski tiskalnikTiskarstvo je že nekaj časa prisotno v človeškem življenju. Tiskarstvo je bilo včasih izjemno cenjena dejavnost, ravno tako pa je bila povsem nepogrešljiva. Dandanes je tehnologija tako zelo napredovala, da ima lahko praktično vsak človek doma svoj tiskalnik. Seveda ne gre pri domačih tiskalnikih za serijsko proizvodnjo, marveč za tiskanje pomembnih tiskovin. Skozi čas se je tiskalnik razvil in postal nepogrešljivo orodje vsake pisarne ter doma. Poznamo več različnih vrst tiskalnikov, vendar pa na splošno ločimo laserski oziroma inkjet tiskalnik. Kakšna je razlika med njima ter zakaj je kdo primeren?

Kadar kupujete tiskalnik morate dobro premisliti, za kaj ga boste uporabljali. Od tega je namreč odvisno, kakšen tiskalnik je najbolj primeren za vas. Ali je to laserski tiskalni, brizgalni tiskalnik ali pa celo večnamenska oziroma tako imenovana multifunkcijska naprava. Cene tiskalnikov iz dneva v dan padajo in če je bil včasih to luksuz v stanovanju, je danes pravzaprav nujna potreba. Če na kratko predstavimo vsako vrsto tiskalnika in za kaj je najbolj uporabna…

Inkjet oziroma brizgalni tiskalnik

Inkjet tiskalnik je namenjen za vse tiste uporabnike, ki ne tiskajo veliko. Seveda to pomeni, da brizgalni tiskalnik nikakor ni primeren za razne pisarne. Prednost tega tiskalnika se pojavi v tem, da je cena in kvaliteta ter hitrost tiska precej zadovoljiva. Seveda pa je namenjen za povprečnega uporabnika. Velika slabost te vrste tiskalnika je, da so kartuše precej drage. Cena se gleda glede na količino natisnjenega materiala. Iz tega izhaja, da kvaliteta tiska ni vedno enaka. Zatorej, tisti, ki veliko tiskate, morate zagotovo izbrati laserski tiskalnik in ne inkjet tiskalnika.

Oglejte si kako deluje laser.

Laserski tiskalnik

V nasprotju z inkjet tiskalnikom, je laserski tiskalnik namenjen za vse tiste uporabnike, ki veliko tiskajo. Pri inkjet tiskalniku je zelo pomembna hitrost ter seveda kvaliteta tiskanja. Velika prednost te vrste tiskalnika je zagotovo v tem, da je sposoben natiskati veliko strani v zelo kratkem času. Te količine lahko merimo v tisočih straneh, medtem, ko inkjet tiskalniki niso namenjeni količinskemu tiskanju. Vsekakor pa ima tudi te vrste tiskalnika slabost, in sicer v ceni. Navadno so takšni tiskalniki dražji ter malce večji.

Vseeno pa dandanes poznamo različne, precej kompaktne oblike tiskalnikov, kar pomeni, da so postali bolj priročni in cenovno bolj dostopni. Izberite svojega in uživajte v tiskanju!

Članki iz iste kategorije: